I trädgård och växthus

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Bergianska trädgården
  4. I trädgård och växthus
Victoriahuset och Victoriadammen. Foto: Eva Dalin

Bergianska trädgården

Välkommen till Bergianska trädgården, en botanisk trädgård i naturskönt läge vid Brunnsviken. Här finns mycket att upptäcka, såväl inne i växthusen och utomhus – året runt. 

I Bergianska finns träd och buskar från olika delar av världen, köksväxtland, japansk damm, frukt- och bärträdgård. Det finns även växtgeografiska områden och stora växtsystematiska kvarter som visar hur olika växter är släkt med varandra.

Edvard Andersons växthus strövar du från medelhavsområdets doftande ginst och lavendel genom Sydafrikas och sydvästra Australiens blommande buskmarker till kalifornisk öken och fuktig regnskog.

I det kupolformade Victoriahuset från 1900 upplevs jättenäckrosen Victoria och många andra tropiska växter.

Sevärt just nu!

  • Tulpanträd Tulpanträdet och andra blommande träd 2018-06-25 I sommar blommar flera vackra träd i Bergianska trädgården såsom tulpanträd, katalpa och äkta kastanj. Tulpanträd är nära släkt med magnolia och har blommor som påminner om tulpaner till formen.

Karta över Bergianska trädgården

Karta över Bergianska trädgården. Illustration: Veronica Lendel

Observera!

Eftersom vi är beroende av våra fröer för framtida sådder och p.g.a. restriktionerna i konventionen om biologisk mångfald, är det förbjudet att plocka fröer, skott, frukt och kottar i Bergianska trädgården.