2016-03-11

Suckatcitronens tvåkönade blomma. Foto: AnnSofie Börjesson
Suckatcitronens tvåkönade blomma. Foto: AnnSofie Börjesson

 

Foto: AnnSofie Börjesson
Suckatcitron, Citrus medica. Foto: AnnSofie Börjesson

 

Det doftar ljuvligt om dessa blommor i Tropikrummet i Edvard Andersons växthus! Blommorna till vänster på bilden är hanblommor med mycket gult pollen på sina ståndare. Till höger en tvåkönad blomma som förhoppningsvis kommer att bära en stor suckatcitron-frukt.

Suckatcitron kommer från Himalayas sluttningar och fördes troligen till Europa av Alexander den Stores soldater under namnet mediska äpplen (syftar på
provinsen Medien i Persien). Suckatcitronträdet blir cirka tre meter högt och får 25 centimeter stora frukter som har ett tjockt, buckligt aromatiskt skal och ganska torrt fruktkött. Till skillnad från de flesta andra citrusfrukter är det mest skalet man använder.


För att tillverka suckat läggs skalet först för jäsning i saltvatten, kanderas sedan i sockerlag och hackas därefter i små bitar som används till smaksättning av bakverk, till exempel julens fruktkaka. Suckat kommer av ”sukkoth”, som är hebreiska och betyder lövhyddefest. Enligt judisk tradition används suckatcitronfrukterna, ”frukten av det sköna träd”, tillsammans med palmblad och myrtenkvistar vid lövhyddefesten.

Odlingar finns i medelhavsområdet, Indien samt Central- och Sydamerika.