Vanliga frågor

Här har vi samlat några av de frågor vi ofta får från besökare.

 

Har ni skötbord?

Ja, i Edvard Andersons växthus finns skötbord.

Kan jag gå in med barnvagn i växthusen?

Ja, det går bra, men i Victoriahuset öppnas dörrarna för hand. Gångbredden är 135 cm. I Edvard Andersons växthus är gångbredden 56-210 cm. Det går bra att ta sig fram i huvuddelen av växthuset med vagn. På helgerna kan det vara trångt i Edvard Andersons växthus, i så fall bör barnvagnen parkeras utanför.

 

Behöver man boka plats i förväg till era visningar?

Ja, vi har obligatorisk föranmälan till visningar. Grupper måste också alltid boka i förväg, även om ni inte önskar guide.

Gruppbesök i Bergianska trädgården

Skolklasser behöver också boka i förväg: För skolor

Har ni någon student- eller pensionärsrabatt?

Nej, Edvard Anderson önskade i sitt testamente samma låga pris för alla vuxna.

Hur betalar jag för visningen jag ska gå utomhus?

Du betalar direkt till guiden med Swish.

 

Får man filma och fotografera i trädgården och växthusen?

Se våra sidor om fotografering och filmning.

Kan vi ha vårt bröllop i Bergianska trädgården?

Tyvärr kan vi inte erbjuda möjlighet till vigsel/bröllop eller bröllopsfotografering inom området. Trädgården och växthusen är till för allmänheten och ska alltid vara tillgänglig för alla i sin helhet.

 

 

Bergianska trädgården har två årliga evenemang då du har tillfälle att träffa trädgårdsmästare och botanister – Krukväxtdagen och Höstfesten. Vid dessa tillfällen kan du ställa frågor om växtval och odling samt få hjälp med identifiering av växter.

Övriga tidpunkter hänvisar vi till växtförsäljningsställen eller trädgårdsrådgivare, till exempel FOR - FritidsOdlingens Riksorganisation:
www.for.se
radgivning@for.se

 

Var i trädgården finns det toaletter?

Toaletter finns i Edvard Andersons växthus och Gamla orangeriet. Under perioden april-oktober har vi en extra toalett öppen nära Victoriahuset. Den är öppen mellan 6–22. Dessa toaletter är ej byggda med vintervatten, så kan därför inte vara öppna på vinterhalvåret. Toaletterna är rullstolsanpassade.

Karta över Bergianska trädgården

 

Får jag besöka butiken och caféet i Edvard Andersons växthus utan att betala entré?

Ja, välkommen!

Om du betalat entré eller har årskort får du ta med dig fika (om det är inhandlat hos oss) till terrassen i växthuset. Det går även bra att sitta på bänkarna som finns runt om i växthuset. Det finns dock inte, och kommer inte att finnas, fikabord i entré/butiksdel eller ute i växthuset.  Vill du inte gå in i växthuset går det bra att köpa take away och sitta ute.

Serverar ni något matigt i caféet i Edvard Andersons växthus?

Caféet serverar tyvärr inte smörgåsar. Edvard Andersons café erbjuder take away kaffe, te, enkla bakverk, glass m.m. Vi hänvisar till Gamla Orangeriets Restaurang & Café som erbjuder ett större utbud.

Säljer ni växter?

Nej, vi säljer inte växter, men vi visar växter från hela världen! Vi är en botanisk trädgård, ett museum för levande växter. (Ursprungligen fanns en handelsträdgård här i egen regi. Den platsen ingår inte längre i Bergianska trädgården, men en utomstående handelsträdgård är fortfarande verksam här.)

Var får man äta sin egen medhavda matsäck?

Vid borden på rastplatserna som är utmarkerade på kartan och på bänkar utomhus får egen matsäck förtäras. I Edvard Andersons växthus finns endast platser för betalande cafégäster.

Karta över Bergianska trädgården

 

Får man ta med hund in i växthusen?

Nej, hundar får stanna utanför. Gäller ej ledarhund. Alla hundar på besök i Bergianska trädgården måste vara kopplade. Besökande till Edvard Andersons växthus kan koppla hunden i krok utanför dörren.

Kan man låna rullstol?

Vi har en rullstol för utlåning i Edvard Andersons växthus. Det går bra att låna med den ut i trädgården mot att man lämnar någon ID-handling som pant.

Var kan jag ställa min cykel?

Vi har cykelparkering vid informationtavlan väster om Edvard Andersons växthus, vid bilparkeringen samt vid Gamla orangeriet. Se kartan. Cykeltrafik inne i trädgården är förbjuden.

Cykla till Bergianska trädgården – besök oss till fots

På denna sida