Boka visning och gruppbesök

Välkommen att boka en visning i något av våra växthus eller i trädgården utomhus. Grupper som vill besöka oss utan guide behöver också anmäla sig.

Grupper är välkomna att boka besök, med eller utan guide. Vi erbjuder visningar året om i Edvard Andersons växthus och i trädgården utomhus samt under maj-september i Victoriahuset. Observera att vi inte tillåter externa guider i Bergianska trädgården utan visningar hålls av vår kunniga personal.

 

Edvard Andersons växthus har öppet året om där varje årstid har sin egen tjusning. Krydda besöket med en rundvandring tillsammans med en växtkunnig guide.

Edvard Andersons växthus bjuder på mycket att upptäcka. Det finns inget bättre sätt att lära känna växthuset och alla dess invånare än genom en guidad tur. Följ med på en vandring genom medelhavsområdets kryddoftande flora, besök Australien, Sydafrika och Kaliforniens ökenområden.

Priser för gruppvisningar i Edvard Andersons växthus

Vardagar: 1200 kr per guide
Vardagar, kl 17–19: 1 600 kr per guide

+ inträde: 100 kr/person

En visning pågår i cirka 1 timme.
Antal deltagare/guide: max 15 personer

Kontakt, se längst ner på sidan.

 
En bro som leder över till en liten ö med växtlighet. En damm runt ön.
Foto: Eva Dalin

Allmän visning

Under vår, sommar och höst visas trädgårdens växter under en vandring genom parken. Beroende på årstid och vad som är mest sevärt vid visningstillfället så tar vandringen lite olika vägar. Under turen visas alltid Japanska dammen, Italienska terrassen och Victoriahuset med jättenäckrosen. Guiden berättar också om trädgårdens anrika historia som avspeglas i byggnader och anläggningar.

Denna visning bokas in om du inte anger särskilda önskemål i din bokningsförfrågan.

Specialvisning

Det finns också möjlighet att boka speciella visningar om t.ex.:

  • Blommor och bin, om pollination- och spridingsbiologi
  • Blomväxternas systematik
  • Frukter och bär, äldre äppelsorter, vad är ett klonarkiv
  • Trädgårdens träd och buskar
  • Våtmarkens historia, värde och arter
  • Granhäcksskötsel

För grupper som är intresserade av visningar som finns i årets programutbud, så går det bra att boka en sådan visning för ditt sällskap.

Avsluta gärna med enklare fika i Edvard Andersons växthus eller mat och fika i Gamla orangeriet eller varför inte ta med picknick-korg till Italienska terrassen och få se den fina utsikten över Brunnsviken.

Priser för gruppvisningar utomhus

Vardagar, före kl 17: 1500 kr per guide
Vardagar, efter kl 17: 2000 kr per guide

En visning pågår i cirka 1,5 timme.
Antal deltagare/guide: Max 25 personer

Kontakt, se längst ner på sidan.

 
Victoriahuset, ett kupolfomrat växthus.

I  Victoriahuset berättar vi om jättenäckrosen Victoria och andra spännande vattenväxter som indisk lotus, papyrus och sjönöt. Här finns också tropiska nyttoväxter som ris, vattenkastanj, cassava och ormgurka. I de speciella epifytträden finns många olika livsformer som anpassats för att klara ett liv högt uppe i grenverket, t.ex. ananasväxter och ormbunkar.

Victoriahuset är öppet 1 maj-30 september.

Priser för gruppvisningar i Victoriahuset

Vardagar, före kl 17: 1000 kr per guide
Vardagar, efter kl 17: 1500 kr per guide

Inträde till Victoriahuset är inkluderat i visningspriset.

En visning pågår i cirka 1 timme.
Antal deltagare/guide: 30

Kontakt, se längst ner på sidan.

 

All guidning i trädgården och växthusen görs av egen personal, vi tillåter inte externa guider. Även grupper som vill besöka oss utan guide behöver föranmäla besöket för att inte för många ska vistas i växthuset samtidigt eller att aktiviteter sammanfaller utomhus. (Platsreservation kan dock inte ske i Victoriahuset och utomhus.)

Kontakt, se längst ner på sidan.

Att göra i Bergianska trädgården på egen hand

 

Praktisk information

  • Vänligen gå igenom våra Trivselregler innan ni besöker oss. Där hittar ni även information om var man kan äta medhavd matsäck. 
  • Information om hur du hittar till oss och karta över Bergianska trädgården.
  • Toaletter finns i Edvard Andersons växthus och Gamla orangeriet. Under perioden april-oktober har vi en extra toalett öppen nära Victoriahuset. Den är öppen mellan 6-22. Toaletterna är rullstolsanpassade. 
 

Kontakt

Boka visning eller anmäl gruppbesök i Victoriahuset, trädgårdens utomhusdelar och Edvard Andersons växthus.

Vi kan tyvärr inte erbjuda en kombinationsvisning av både Edvard Andersons växthus och utomhusdelarna. Vid önskemål om visning både utomhus och i Edvard Andersons växthus krävs två separata bokningar till respektive enhet, se kontaktuppgifter nedan. Vi rekommenderar i så fall paus eller lunch emellan.

Bokning Edvard Andersons växthus
Bokning Victoriahuset och Bergianska trädgårdens utomhusdelar
På denna sida