Besöksinformation

Här finner du all praktisk information du behöver för ett lyckat besök i Bergianska trädgården.

 

Öppettider & priser

Utomhusdelarna i Bergianska trädgården är öppna året runt och har fri entré.

Edvard Andersons växthus är öppet året runt. Victoriahuset har säsongsöppet maj–september. (Tider och priser, se nedan.)

Ordinarie öppettider:

Tisdag–fredag 11–16
Helg 11–17

Avvikande öppettider:

Stängt: midsommarafton, midsommardagen, söndagen i midsommarhelgen, julafton, juldagen, annandag jul, nyårsafton och nyårsdagen.
Övriga helgdagar gäller ordinarie öppettider om inget annat anges. Röd dag öppet 11–17.

Måndagar stängt, förutom under vissa skollov.
Måndag 26 februari 2024 öppet 11–16.
Annandag påsk, måndag 1 april 2024, öppet 11–17.
Måndag 28 oktober 2024, öppet 11–16.

Entré:

Vuxna 100 kr
Barn (0–17 år) gratis
Ledsagare fri entré
Årskort 240 kr. Kortet ger dig fri entré till Edvard Andersons växthus och 10 % rabatt i museibutiken (ej cafévaror). Kortet gäller från inköpsdatum och ett år framåt.

Du betalar med kort eller Swish. Vi är ett kontantfritt museum.

Öppettider 1 maj–30 september

Tisdag–fredag  kl 11–16
Helg kl 11–17

Avvikande öppettider:

Stängt: midsommarafton, midsommardagen samt söndagen i midsommarhelgen.

Entré:

Vuxna 25 kr
Barn 0–17 år, två barn gratis i vuxens sällskap
Ledsagare fri entré

OBS! Entréavgift betalas med Swish 123 608 43 70.

Du kan även göra insättning på Bankgiro 5050-0206 (Danske bank).
Ange referens i meddelandefältet: 483 / 2651.

 

Programpunkter 2024

Bergianska trädgården har ett brett och varierat utbud av programpunkter med visningar och andra aktiviteter i trädgården. 

Här hittar du kalendariet med årets visningar och programpunkter.

 

Café, restaurang och butik

I Bergianska trädgården kan du fika och äta gott. Det finns en mindre caféservering i Edvard Andersons växthus samt restaurang och café i Gamla orangeriet. En museibutik finns i entrén till Edvard Andersons växthus.

Mindre caféservering i Edvard Andersons växthus. Här kan du köpa varma och kalla drycker, enkelt fikabröd, sötsaker och glass att ta med ut.

Vill du fika inne växthuset går det bra med betald entréavgift.

Gamla Orangeriet Restaurang & Café drivs i privat regi och har öppet i stort sett året runt med lunchservering och café. Var god kontakta Gamla Orangeriet för öppettider.

All mat lagas från grunden. Råvaror är i möjligaste mån närproducerade och ekologiska. Hit är alla välkomna för en välsmakande lunch, matiga smörgåsar, gott kaffe och nybakat kaffebröd.

Varmt välkomna önskar Sandra & Nilla

www.gamlaorangeriet.se

Kontakt: 08-612 09 59, info@gamlaorangeriet.se

Välkommen till vår museibutik. Här finns utvalda varor med botanisk anknytning som passar både hem och trädgård. Vi säljer exempelvis böcker för både vuxna och barn, planscher och kort med botaniska motiv, trädgårdsredskap och vackra servetter.  Sortimentet varierar över året

Observera att vi inte har någon växtförsäljning, annat än i undantagsfall.

Öppettider: samma tider som Edvard Andersons växthus.

Kontakt: 08-163701

Butiken går bra att besöka utan att lösa entré till växthuset.

Varor i museibutiken.
Foto: Anna Schröder

 

Du är välkommen att äta din medhavda matsäck utomhus: på parkbänkar och på kartan utmarkerade rastplatser. Ta gärna med dig matsäcksavfallet sedan då avfallskärlen lätt blir överfulla. Tack!

Karta över Bergianska trädgården

Eftersom vi har känsligt växtmaterial är det inte tillåtet att sitta var som helst i trädgården eller på ängsytor. Det är inte tillåtet med medhavd matsäck i Edvard Andersons växthus.

 

Hitta till oss

Besöksadress: Gustafsborgsvägen 4 (Frescati), Stockholm
För färdtjänst, taxi, buss: Gustafsborgsvägen 4

Hitta till Bergianska trädgården (Google Maps)

 

Med bil från Stockholm

Kör Roslagsvägen till avfart vid Naturhistoriska riksmuseet. Tag vänster i rondellen under Roslagsvägen.

Med bil från norr

Från E4/Uppsalavägen tag avfart 169 vid Järva krog körriktning Norrtälje. Sväng sedan upp på Norrtäljevägen söderut mot Stockholm. Efter Bergshamra tag av vid trafikplats Ekhagen, skyltat Bergianska trädgården.

Parkering

 • Intill norra huvudentrén i direkt anslutning till trädgården. Avgift.
 • I anslutning till trädgården under Roslagsvägen, invid trafikplatsen. Avgift.

Angöring för färdtjänst, taxi och buss är Gustafsborgsvägen 4, 60 meter från ingången till Edvard Andersons växthus. Vänligen följ skyltningen för buss och taxi.

Tillgänglighet i Bergianska trädgården

Observera att biltrafik i Bergianska trädgården endast är tillåten för leveranser och boende. Besökare hänvisas till parkeringsplatser.

Ta tunnelbanan till Universitetet, därefter gångväg eller buss. Gångväg: Sväng vänster när du kommer upp från stationen. Gå igenom tunneln under Roslagsvägen och sedan över Roslagsbanan. Gång- och cykelvägen till höger leder ner till Bergianska trädgården. Det är ca 10 minuters promenad från tunnelbanan.

Ta Roslagsbanan till Universitetet (ca 5 min resa från Östra station). Gångväg till trädgården finns på västra sidan av Roslagsbanan (promenadtid ca 7 min). Alternativt byt till buss från Universitetet norra, se nedan.

Buss 50 går till hållplats Bergiusvägen, buss 540 till hållplats Frescati.

Cykelbanor löper parallellt med Roslagsvägen från båda riktningarna. För att komma över Roslagsbanans järnväg finns två alternativ; antingen åker man över gång- och cykelbron vid Universitetets tunnelbanestation eller så åker man under järnvägen nere vid Bergiusvägen. Parkera cykeln vid någon av entréerna (se kartan). Det är inte tillåtet att cykla inne i Bergianska trädgården, då det stör framkomlighet för besökare och personal. Observera att Bergianska trädgården är ett museum för levande växter. Välkommen till fots!

 

Trivselregler

Bergianska trädgården är en botanisk trädgård. Här finns samlingar av levande växter från hela världen – ett museum för levande växter. Växterna vi visar är noga utvalda, många är ovanliga och ömtåliga. Vi ber därför våra besökare vara rädda om växterna. Allemansrätten gäller inte inom området. Vänligen uppmärksamma vad man bör tänka på vid ett besök. Tack och välkommen!

 • Att plocka växter, frukt och frön är absolut förbjudet, eftersom vi är beroende av våra fröer för framtida sådder och p.g.a. restriktionerna i konventionen om biologisk mångfald samt att växterna utgör våra samlingar som vi vill kunna visa! Alla växter utomhus och inomhus är att betrakta som museiföremål.
 • Av hänsyn till andra besökare och det ömtåliga växtmaterialet är det inte tillåtet att cykla, fiska, grilla, bada, spela boll eller liknande.
 • För medhavd picknick, använd endast parkbänkar och borden vid rastplatserna som är utmarkerade på kartan. Vi uppskattar om ni sedan tar med er matsäcksavfallet då avfallskärlen lätt blir fulla. Övriga gräsytor får endast beträdas för att betrakta trädgårdens växtsamlingar. Var i så fall försiktig. Gräsmattorna är känsliga då t.ex. lökar är planterade på flera ställen.
 • För att sköta trädgården använder vi många olika typer av maskiner. För din egen säkerhet som besökare och för att vi skall kunna utföra arbetet säkert och effektivt:
 • Håll stort säkerhetsavstånd till maskiner och låt aldrig barn gå nära en arbetande maskin.
 • Det är inte tillåtet att bre ut yogamattor, filtar eller liknande på våra gräsytor, då växtmaterialet, t.ex. lökväxter är känsliga. För picknickplatser, se karta över trädgården.
 • Använd inte våra träd som träningsredskap eller för att klättra i!
 • Observera att en del växter är giftiga att äta eller kan ge hudirritationer.
 • Fotografera gärna, men bara som privatperson, för privat bruk. Mer information om fotografering i Bergianska trädgården finns här.
 • Hundar måste hållas kopplade.
 • Det är inte tillåtet att ta med hund in i växthusen.
 • Det är inte tillåtet med bröllop eller bröllopsfotografering i trädgården.
 

Regler för fotografering/filmning

Fotografering för privat bruk eller för skolarbete är tillåten i både växthus och trädgården, förutsatt att varken växtmaterial eller anläggningar kommer till skada. Vi ger inte tillstånd till annan typ av fotografering/filmning (förutom press som kontaktar oss i förväg).

Fotografera och filma i Bergianska trädgården

 

Tillgänglighet för våra besökare

Bergianska trädgården består av en park med kuperad terräng och två växthus. Det pågår ständigt förbättringar vad gäller tillgänglighet med förhoppning om att så många som möjligt ska kunna njuta av Bergianska trädgården.

Tillgänglighet i Bergianska trädgården

 

Vanliga frågor

Här har vi samlat några av de frågor vi ofta får från besökare.

Vanliga frågor

 

Kontakt

Edvard Andersons växthus: café, entré och museibutik
Information, press & foto
Restaurang och café i privat regi
På denna sida