Upptäck Ballongärt i Edvard Andersons växthus

I växthusets Sydafrika-rum står ballongärt i både blom och frukt. Den är inte bara vacker att se på utan också en av de viktigaste sydafrikanska medicinalväxterna.

Ballongärt (Lessertia frutescens) i full blom
Ballongärt (Lessertia frutescens) i full blom. Foto: Bergianska trädgården

Ballongärt Lessertia frutescens förekommer vild i Sydafrika, Namibia och Botswana. Den är en meterhög buske med silvergrå, håriga blad. De korallröda blommorna skvallrar om att de är anpassade till att pollineras av solfåglar. Fåglar har, till skillnad från bin, förmågan att se röda blomfärger. Deras långa näbbar passar perfekt för att suga nektar från botten av den smala ärtblomman. Blommorna följs av uppblåsta ärtskidor med en tunn pappersartad vägg.

Ballongärt (Lessertia frutescens) i frukt
Ballongärt (Lessertia frutescens) i frukt. Foto: Bergianska trädgården

När frukterna lossnar från busken sprids de med vinden till nya växtplatser.

Ballongärt har en mängd lokala namn i Sydafrika:
blaasbossie och bladderbush syftar på de uppblåsta frukterna, klapper kommer av att fröna skramlar runt i den mogna frukten, eendjies betyder leksaksanka – barn låter frukterna flyta på vattnet som små ankor.
Det mest kända namnet är dock kankerbos eller cancer bush. Ballongärt har nämligen en lång tradition inom sydafrikansk folkmedicin mot en rad olika krämpor. Vetenskapliga studier har bland annat att visat ballongärt verkar stärkande på immunförsvaret hos cancer- och HIV/AIDS-patienter. De verksamma substanserna heter bland annat sutherlandiner och sutherlandiosider efter som arten tidigare kallades Sutherlandia frutescens.