Mandelträdet blommar …

Under några få veckor i januari blommar mandelträdet i Edvard Andersons växthus. Lämna mörkret och kylan ute och möt våren i växthuset.

Bild på blommande mandel, Prunus dulcis
Blommande mandel (Prunis dulcis). Foto: Bergianska trädgården

Mandel är en gammal kulturväxt med ursprung i Mellanöstern och Södra Asien. Den tillhör rosväxterna och blommar på bar kvist tidigt på våren. Den fina blomningen och det goda fröet har gjort mandelträdet väldigt populärt. Det kom till Grekland redan på 400-talet f Kr och odlas idag i hela Medelhavsområdet, Iran, Australien och USA. 

Mandelträdets frukt är en stenfrukt, där mandeln är fröet. Fruktväggen består av en inre, hård del (stenen) och en yttre köttigare del. Fröet används i mandelmassa, marsipan, bakverk, godis och vegetariska rätter. Förutom fett innehåller det mycket E-vitamin, järn, zink, kalcium, magnesium och fibrer. Ur fröna pressas mandelolja vilken främst används till hudvårdsprodukter. I vissa delar av Mellanöstern äter man även den omogna frukten. Den är väldigt sur och bör helst doppas i salt.

Bild på blommande mandel i Edvard Anderson växthus
Mandel (Prunus dulcis). Foto: Bergianska trädgården.

Det finns sötmandel (P. dulcis var. dulcis), bittermandel (P. dulcis var. amara) och krakmandel (P. dulcis var. fragilis). Krakmandel har lättknäckt skal och säljs i Sverige vid jul. I bittermandel finns amygdalin som i kontakt med vatten bryts ner till giftig vätecyanid, glukos och det bittra ämnet bensaldehyd. Bittermandelolja används i amaretto-likör och för att framhäva mandelsmaken i bakverk. För att kunna användas i matlagning måste oljan först ha renats från vätecyaniden.

Utomhus, i växthusets entréplantering, står sedan hösten 2018 ett mandelträd av sorten ’Princess’. Det blommar flera månader efter sin släkting i växthuset, men ger än så länge knappt några frukter.