Amorphophallus 'John Tan' på väg att blomma

Hybridknölkallan (Amorphophallus 'John Tan') är på väg att blomma. Du hittar den i Palmhallen i Edvard Andersons växthus

Hybridknölkalla (Amorphphallus 'John Tan') på väg att blomma 2024
Hybridknölkalla (Amorphphallus 'John Tan') på väg att blomma 2024. Foto: Bergianska trädgården

Den knölkalla som är på väg att blomma är inte den Indonesiska jätteknölkallan (Amorphophallus titanus). I stället är det Amorphophallus 'John Tan' eller hybridknölkalla, vilket är hybriden mellan jätteknölkalla och Amorphophallus variabilis, också den från sydostasien. Till skillnad från jätteknölkallan så blir hybridknölkallans blomställning "bara" drygt en och en halv meter hög, men som du kan se på bilderna så är den trots allt ganska imponerande.

Hybridknölkalla (Amorphophallus 'John Tan') i full blom 2022
Hybridknölkalla (Amorphophallus 'John Tan') i full blom 2022. Foto: Bergianska trädgården

Blomställningen växer mycket snabbt, upp till en decimeter om dagen. Till slut vecklar det köttfärgade hölsterbladet ut sig varpå blommorna börjar sprida en oangenäm doft som påminner om ruttnande kött. Passa på att besöka Palmhallen i Edvard Andersons växthus och titta på denna fascinerande växt. Prognosen är att den är i full blom någon gång i slutet av denna eller början av nästa vecka. Namnet 'John Tan' kommer från Mr. John Tan Jiew Hoe, en gentleman från Singapore som generöst stödde programmet med att ta fram just den här hybriden och därför blev hedrad med att få sortnamnet uppkallat efter sig.