111-åring blommar

Titta in i Edvard Andersons växthus så hittar du den ståtliga målarborsten. Lökarna kom till Sverige från Sydafrika för mer än hundra år sedan.

Botanisten Karl Afzelius på insamlingsresan till Madagaskar 1913
Botanisten Karl Afzelius på insamlingsresan till Madagaskar 1913. Foto: Walter Kaudern, Världskulturmuseerna/Wikimedia Sverige.

Målarborste Scadoxus puniceus är en amaryllisväxt, vildväxande i södra och östra Afrika. Där växer den skuggigt i skogsområden och raviner. Ursprunget till Bergianskas plantor är några lökar samlades av botanisten Karl Afzelius under en botanisk expedition i Durban i Sydafrika år 1913. Han tog med dem hem till Sverige och gav 1926 några lökar till Bergianska trädgården som i sin tur spred växten vidare till andra botaniska trädgårdar.

Målarborste (Scadoxus puniceus)
Målarborste (Scadoxus puniceus). Foto: Bergianska trädgården

När målarborstens vintervila är över skickar lökarna upp halvmeterhöga blomställningar som följs av gröna, breda blad. De scharlakansröda blommorna sitter omgivna av mörkare röda stödblad och blomställningen kan liknas vid en målarborste doppad i rödfärg. I naturen pollineras blommorna av solfåglar som lockas dit för att dricka nektar. Frukterna är centimeterstora, röda bär med ett stort frö i varje bär. Fröna ser ut som vita glaspärlor och har mycket kort livslängd.