Vårblomning i Bergianska trädgårdens gräsytor!

I Bergianska trädgården finns flera gräsytor med ovanligt vacker vårblomning. En del är mer än 100 år gamla.

Lila, rosa, vita och gula vårblommor som står tätt på en gräsmatta.
Foto: AnnSofie Börjesson

Bergianska trädgården har mycket vacker vårblomning på gräsytorna i parken. Vintergäck (Eranthis), snödroppar (Galantus) och krokus (Crocus) är först ut och blommar under mars månad, men det kommer mer!

Vintergäcken blommar särskilt vackert på en gräsyta mitt emot Victoriahuset.

Ungefär slutet av mars och framåt, vädret avgör hur blomningen kommer igång: Gå en tur genom trädgården från Systematiska avdelningen mot Italienska terrassen och Victoriahuset. Den gulblommande körsbärskornellen vid Systematiska avdelningen i sydöstra hörnet av granhäcken är en bra start. På vägen ser du, i gräsmattor och rabattkanter, gula små vårlökar (Gagea), blå- och vårstjärnor (Scilla), vita-ljusblå porslinshyacinter (Puschkinia) och olika nunneörter både gula och rosaröda (Corydalis). I gräsytorna finns snart vitblommande backskärvfrö (Noccaea tidigare Thlaspi) och ängsbräsmor (Cardamine) samt gullvivor (Primula).

Strax innan Italienska terrassen står snart tulpantrappan i full blom, oftast i början av maj.

Det har också planterats ut småblommande lökväxter på platser i trädgården där det inte är någon vårblomning i dag, med förhoppning om att få ännu mer blomning som sprider sig med åren. I äppelallén vid huvudentrén planterades till exempel nya växter ut och redan efter drygt ett år har gräsytorna där fått blomning.

Riklig blomning på orörda gräsytor

Vårblommande lökmattor förekommer på en hel del platser där gräsytor lämnats orörda under lång tid. En förutsättning för att få rikligt med blomning är att gräsytorna inte klipps förrän blomning och frösättning är klara och att det inte tillsätts gödning.

I Stockholmstrakten finns mycket vackra områden med lökmattor i en del av våra äldre parker till exempel i Humlegården, runt Sophiahemmet, vid Karolinska sjukhuset och i sydsluttningen vid Engelbrektskyrkan.
 

På denna sida