Titta upp i näsduksträdet och se hundratals näsdukar

Innanför granhäckarna står vårt näsduksträd som blommar någon gång i maj. Näsdukarna är egentligen två stora vita stödblad som omger blomställningarna.

Blommande näsduksträd
Näsduksträdet blommar. Foto: Mia Olvång

Invid Gamla orangeriet står ett rikt blommande näsduksträd eller duvträd som det också kallas, Davidia involucrata var. vilmoriana. Titta upp i trädet så ser du blomställningarna som ser ut som näsdukar.

Blommorna är egentligen blomställningar som omges av två stora vita stödblad (näsdukarna). Den runda mörka blomställningen består av många små oansenliga hanblommor och en honblomma.

Arten hör hemma i Kina och är knappt härdig här. Trädet planterades 1970 i Bergianska trädgården. Vi gläds nu över att trädet sedan flera år är rikt blommande. Sätt dig på träbänken under trädet och njut av det vackra bladverket. Ta gärna en promenad i parken och se många andra fina blommande träd och buskar, både syrener och pioner blommar nu.

Blomställning i närbild
Närbild på näsduksträdets blomställning. Den lilla vita honblomman är omgiven av många små hanblommor. Foto: AnnSofie Börjesson

 

På denna sida