Äkta kanel eller kassiakanel – en smaksak

Pepparkaksbak med kanel, ingefära, kryddnejlikor och kardemumma. Men spelar det någon roll om kanelen är äkta eller inte? I filmen kan du följa med botanisten Gunvor Larsson till växthuset och kanelträdet.

 

 

Kanelträden hör till familjen lagerväxter och är släkt med lager och avokado. Kryddan kanel görs av innerbarken från trädets grenar. Det finns mer än hundra arter av kanel och alla har mer eller mindre aromatisk bark.

Äkta kanel Cinnamomum verum odlas främst på Sri Lanka och anses ha den finaste smaken. Det latinska namnet verum betyder just "den rätta". Äkta kanel känns igen på att kanelstången är spröd, att barken är mycket tunn och att det ligger flera barkbitar instuckna i varandra.

Om du köper en burk kanel i en vanlig livsmedelsbutik innehåller denna burk med största sannolikhet padangkanel Cinnamomum burmannii, vanligen kallad kassiakanel. Den har en annan arom än äkta kanel. Kanelstången är hård och barken tjock, i ett enda lager.

Namnet kassiakanel används av kryddimportörerna för tre arter: C. aromaticum från Kina, C. burmannii  från Indonesien och C. loureiroi  från Vietnam, men är egentligen det korrekta namnet bara för den förstnämnda.

På denna sida