Mossigt värre - växternas evolution under 470 miljoner år

Evenemang

Datum: tisdag 1 oktober 2024

Tid: 13.00 – 14.00

Plats: Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården

Landväxter, eller bara ”växter” som vi säger i dagligt tal, har utvecklats under nästan 500 miljoner år. Följ med på en visning i Edvard Andersons växthus där vi med hjälp av levande växter berättar om denna utveckling.

bilder av olika landväxter
Bilder av olika landväxter. Foto: Beegianska trädgården

Landväxter har utvecklats från vattenlevande förfäder, kanske föregångare till krans- eller grönalger. Ett liv på land ställer andra krav än vattenliv, till exempel skydd mot uttorkning, stödjevävnad för att hålla sig upprätt i en vattenfri miljö och något fäste.

De äldsta fossilen av landväxter är sporer, som liknar de som dagens levermossor har, daterade till ca 470 miljoner år. Lummerväxter, ormbunksväxter och nakenfröiga växter som barrträd och kottepalmer kan spåras nästan lika långt tillbaka i tiden. Dessa grupper dominerade då vegetationen, till exempel fanns det skogar med 35 meter höga lummerträd för ca 300 miljoner år sedan medan dagens lummerväxter är låga och ofta krypande. Gömfröiga växter eller blomväxter som i dag är den till artantalet största växtgruppen, uppkom däremot förhållandevis sent: de äldsta fossilen av blomväxter är ”bara” ca 130 miljoner år gamla. 

Under en vandring i Edvard Andersons växthus kommer vi, med hjälp av levande och nutida växter som illustrationer, göra nedslag i historien om växternas evolution.

Obligatorisk föranmälan: klicka på länken till anmälningsformuläret för att anmäla dig. Anmälan öppnar tisdag 10 september.

Anmälningsformulär

Begränsat antal platser.

Pris: 100 kr entré till växthuset.