2021-11-26

I tropiska och subtropiska områden i Västindien, Mexiko och Sydamerika finns mellan 70 och 90 vilda arter av släktet Hippeastrum. Några av dem är förfäder till alla de amaryllis-korsningar Hippeastrum × hortorum vi odlar till jul.

Amaryllisplantor vissnar ner och vilar under torrperioden, med blomknopparna färdigbildade i den stora runda löken. I naturen väcks de till liv när regnperioden börjar, först kommer blommorna och därefter bladen.

En röd blomma (amaryllis) mot grön bakgrund. Foto: Karin Martinsson.
Astrum i namnet Hippeastrum kommer av grekiska astron som betyder stjärna. Samma ord som i astronomi och astrologi.

När amaryllislökar och plantor säljs i blomsterhandeln inför advent är de oftast fördrivna. Det innebär att de värmebehandlats för att stimuleras att blomma lagom till jul. Från plantering till blomning tar det ungefär åtta veckor men det kan ta längre tid för vissa sorter. En lök som sparats från tidigare år kan fås att blomma igen, men dröjer oftast med blomningen till våren om man inte kan konsten att fördriva dem.

De amaryllis som odlas som julblommor räknades tidigare till växtsläktet Amaryllis, innan de fördes över till Hippeastrum. Det svenska namnet amaryllis var så inarbetat att det behållits, trots släktbytet. Släktet Amaryllis har numera bara två arter, kapamaryllis Amaryllis belladonna och Amaryllis paradisicola. Båda har rosa blommor och finns bara i Sydafrika.

 

Se julens blommor i växthuset

Jul i växthuset är en utställning om julens blommor, kryddor, frukter och nötter som visas från 26 november till 12 december i Edvard Andersons växthus.

Jul i växthuset