2015-02-04

Avokadon blommar i Edvard Andersons växthus.

AVOKADO   Persea americana

Avokado anses härstamma från södra Mexiko till Costa Rica, men odlas idag i många tropiska länder för fruktens skull. Det kan bli 20 meter högt och får stora klasar med små blommor i grentopparna, men bara ca 1 av 5000 sätter frukt. Den päronformiga frukten blir 10-15 cm lång och innehåller mycket protein, flera vitaminer samt upp till 30% omättat fett. Det finns många sorter av avokado där frukterna har olika storlek, form, färg och skaltjocklek. Ordet ’avokado’ kommer ytterst av aztekiska ahuacatl som betyder ’testikel’, och syftar på fruktens form.

Avokadoblomman blir endast 6-8 mm.
Avokadoblomman blir endast ca 6-7 mm vid. Foton: AnnSofie Börjesson

Avokado ingår i familjen Lagerväxter. De små blommorna har inga kronblad men i stället två kransar med foderblad. De är protogyna, vilket betyder att pistillen visar sig under första dagens blomning och ståndarna mognar andra dagen. Detta försvårar pollinering inom samma träd och kan vara en förklaring till att trädet vi har aldrig bär frukt.

Avokadoträdet finns i Tropikrummet i Edvard Andersons växthus tillsammans med papaya, suckatcitron, pomelo och andra intressanta nyttoväxter.