Att ta sig upp i världen – om klätter- och klängväxter

Evenemang

Datum: tisdag 22 augusti 2023

Tid: 13.00 – 14.30

Plats: Bergianska trädgården

Växter kan klättra på olika sätt, genom att slingra med stammen eller använda bladskaften. Andra har speciella fästorgan eller har hjälp av taggar för att ta sig uppåt. Följ med på en vandring i vår samling av klätterväxter vid Institutionen!

Alttext
Potatisböna (Apios americana), en stamslingrare. Foto: Bergianska träsgården.

Det finns många klätter- och klängväxter, och en hel del av dessa har vi nu som trädgårdsväxter. Dessa växter klättrar dock på olika sätt, något som redan Charles Darwin skrev om i sin skrift On the Movements and Habits of Climbing Plants från 1865. Vissa växter kan känna av att det finns något att klättra i, och kan då börja slingra med stammen (t.ex. humle och kaprifol), klättra med bladskaften (t.ex. klematis) eller med hjälp av hängen (t.ex. ärtväxter, vildvin). En del kan fästa vid underlaget, t.ex. med klängen som har häftskivor (rådhusvin) eller med häftrötter (murgröna). Andra, t.ex. klätterrosor, kan med hjälp av sina taggar få fäste i t.ex. ett träd och växa uppåt.

Visningen är en vandring i vår samling av klätterväxter vid Institutionsbyggnaden, där vi berättar om hur de klättrar och hur de kan odlas.

Obligatorisk föranmälan: klicka på länken till anmälningsformuläret för att anmäla dig.

Anmälningsformulär

Begränsat antal platser.

Pris: 80 kr. Betalning sker direkt till guiden med Swish. Samling för betalning 15 minuter innan visningen börjar. Samlingsplats meddelas vid erhållen plats på visningen.