Mandelträdet i blom

Mandelträdet blommar på vintern i Edvard Andersons växthus. När trädet blommar tas krukan it till Medelhavshallen.

Mandelträd
Mandel, Prunus dulcis. Foto: Mia Olvång

Mandel, Prunus dulcis, är en gammal kulturväxt med ursprung i Mellanöstern och Södra Asien. Den tillhör rosväxterna och är nära släkt med körsbär, plommon, aprikos och persika. Mandelträdet  blommar på bar kvist tidigt på våren. Men i Edvard Andersons växthus kan det blomma redan till jul.

Den fina blomningen och det goda fröet har gjort mandelträdet väldigt populärt. Det kom till Grekland redan på 400-talet f Kr och odlas idag i hela Medelhavsområdet, Iran, Australien och USA.

Mandeln är ett frö

Mandelträdets frukt är en stenfrukt, där mandeln är fröet. Fruktväggen består av en inre, hård del (stenen) och en yttre köttigare del. Fröet används i mandelmassa, marsipan, bakverk, godis och vegetariska rätter. Förutom fett innehåller det mycket E-vitamin, järn, zink, kalcium, magnesium och fibrer. Ur fröna pressas mandelolja vilken främst används till hudvårdsprodukter. I vissa delar av Mellanöstern äter man även den omogna frukten. Den är väldigt sur och bör helst doppas i salt.

Söt-, bitter- och krakmandel

Det finns sötmandel (P. dulcis var. dulcis), bittermandel (P. dulcis var. amara) och krakmandel (P. dulcis var. fragilis). Krakmandel har lättknäckt skal och säljs i Sverige vid jul. I bittermandel finns amygdalin som i kontakt med vatten bryts ner till det bittra ämnet bensaldehyd, glukos och giftig vätecyanid. Bittermandelolja används i amaretto-likör och för att framhäva mandelsmaken i bakverk. För att kunna användas i matlagning måste oljan först ha renats från vätecyaniden.

På denna sida