Hur tillverkas choklad?

Kakaoträd, sockerrör och kokospalm är några av de stora plantor som växer i Edvard Andersons växthus. Här kan du se hela kakaofrukter, inuti finns fröna - kakaobönorna - som blir till choklad.

 

 

Kakaoträdet (Theobroma cacao) växer vilt i Sydamerikas regnskogar. Det vill ha en jämn temperatur på 25–30° och mycket regn året om. Kakao hade odlats i flera tusen år innan den ”upptäcktes” av européerna. År 1820 fördes kakao över till Afrika, som nu står för huvuddelen av världsproduktionen. Trädet är ganska lågt och vill stå i skuggan under andra träd. De små vita blommorna sitter direkt på stammen och de grövre grenarna. Där mognar senare de stora gulröda frukterna.

Släktnamnet Theobroma betyder ”mat för gudarna”. I Centralamerika ansågs växten ha gudomlig härkomst och fröna (kakaobönorna) användes som pengar, en slav kunde kosta hundra bönor.

Kakaobönan är mycket näringsrik. Den består till hälften av kakaofett som, förutom kakaopulver, är den viktigaste ingrediensen i chokladkakor. Kakaofettets smältpunkt ligger vid 35°C, nära människans kroppstemperatur. Därför smälter chokladen lätt i munnen.

På denna sida