Fikonkaktus – hemvist för koschenillsköldlus

Rött är julens färg framför andra. Men varifrån kommer färgen egentligen? Botanisten Gunvor Larsson berättar vad det är som färgar skumtomtar och polkagrisar julröda.

 

 

Det röda julgodiset är ofta färgat med livsmedelsfärgen E 120, karmin, ett färgämne som även används i smink och textilier. Färgämnet kallas också koschenill och utvinns ur honor av koschenillsköldlus som lever på olika kaktusar, bland annat fikonkaktus Opuntia ficus-indica.

I Syd- och Centralamerika användes karmin för textilfärgning redan för 2 500 år sedan. De spanska erövrarna exploaterade ursprungsbefolkningens kunskap om koschenillproduktion och anlade jättelika kaktusplantager där. Länge behöll de monopolet men med tiden bröts det och fikonkaktusodlingar har startats över stora delar av världen. Dagens produktion sker främst på Kanarieöarna och i Centralamerika.

Fikonkaktus får också goda ätbara frukter, som dessvärre har små taggar med hullingar.

På denna sida