Fiberväxter till textilier, papper och flätade föremål

Det finns mer är 400 växtarter i världen som har användbara fibrer för tillverkning av textilier. Till textilier används bara några få i stor skala – det är bomull, jute, lin och rami.

Fibra betyder tråd på latin och ordet fiber används enligt Svenska akademiens ordlista för ”en trådformig bildning i växt- eller djurorganism särskilt använt som textilt råmaterial eller som inslag i kost”.

Garn bland nässlor
Handspunnet garn av nässelfibrer Urtica dioica blandat med gotlandsull och färgat med färgpilört Persicaria tinctoria. Foto: Kaili Maide

Bomull, lin och hampa är några exempel på fiberväxter. Det vi kallar växtfibrer kommer från olika delar av växterna och deras funktion är främst att ge växten stöd.

Oftast finns fibrerna i växtens stjälk och måste bearbetas för fibrerna ska bli möjliga att spinna till trådar. Bomull däremot är växtens fröhår som låter sig spinnas direkt.

För att få fram fibrerna från lin måste linet beredas i olika faser som börjar med rötning, en biologisk process som bryter ner vävnaden runt fibrerna. Vid bråkning och skäktning slår man sönder stjälkarna så att fibrerna kommer fram. Under häckling spjälkas de långa, sammanhängande fiberknippena till långa och fina fibersträngar. Detta leder slutligen fram till spinnbara fibrer som med hjälp av slända, spinnrock eller maskin spinns till lingarn. På liknande sätt beredes nässla, jute och rami.

Några exempel på fiberväxter

Växter till tyg och garn

spånadslin Linum usitatissimum
västindisk bomull Gossypium hirsutum
nässlor Urtica dioica
rami Boehmeria nivea
tulkört Vincetoxicum hirundinaria
kenaf Hibiscus cannabinus
lindmalva Abutilon theophrasti
sisalagave Agave sisalana
svärmorstunga Sansevieria trifasciata

Växter för framställning av viskos majs Zea mays
gran Picea abies
Växter till flätning en Juniperus communis
björk Betula pendula
pil – olika arter av Salix
gran Picea abies
Växter till borstar och kvastar kvastdurra Sorghum bicolor Technicum-Gruppen
björk Betula pendula

Lär dig mer om fiberväxter

Våren 2014 ordnade Bergianska trädgården en utställning om textila fibrer från växtriket, "Livets trådar – smidiga och starka". Här kan du ladda ned utställningstexterna och lära dig mer om olika fiberväxter.

Texterna från utställningen 2014 "Livets trådar – smidiga och starka" (356 Kb)

På denna sida