Fiberväxter till textilier, papper och flätade föremål
Det finns mer är 400 växtarter i världen som har användbara fibrer för tillverkning av textilier. Till textilier används bara några få i stor skala – det är bomull, jute, lin och rami.
Fibra betyder tråd på latin och ordet fiber används enligt Svenska akademiens ordlista för ”en trådformig bildning i växt- eller djurorganism särskilt använt som textilt råmaterial eller som inslag i kost”.
Bomull, lin och hampa är några exempel på fiberväxter. Det vi kallar växtfibrer kommer från olika delar av växterna och deras funktion är främst att ge växten stöd.
Oftast finns fibrerna i växtens stjälk och måste bearbetas för fibrerna ska bli möjliga att spinna till trådar. Bomull däremot är växtens fröhår som låter sig spinnas direkt.
För att få fram fibrerna från lin måste linet beredas i olika faser som börjar med rötning, en biologisk process som bryter ner vävnaden runt fibrerna. Vid bråkning och skäktning slår man sönder stjälkarna så att fibrerna kommer fram. Under häckling spjälkas de långa, sammanhängande fiberknippena till långa och fina fibersträngar. Detta leder slutligen fram till spinnbara fibrer som med hjälp av slända, spinnrock eller maskin spinns till lingarn. På liknande sätt beredes nässla, jute och rami.
Några exempel på fiberväxter
Växter till tyg och garn |
spånadslin Linum usitatissimum |
Växter för framställning av viskos | majs Zea mays gran Picea abies |
Växter till flätning | en Juniperus communis björk Betula pendula pil – olika arter av Salix gran Picea abies |
Växter till borstar och kvastar | kvastdurra Sorghum bicolor Technicum-Gruppen björk Betula pendula |
Lär dig mer om fiberväxter
Våren 2014 ordnade Bergianska trädgården en utställning om textila fibrer från växtriket, "Livets trådar – smidiga och starka". Här kan du ladda ned utställningstexterna och lära dig mer om olika fiberväxter.
Texterna från utställningen 2014 "Livets trådar – smidiga och starka" (356 Kb)
Senast uppdaterad: 23 februari 2022
Sidansvarig: Bergianska trädgården