Tulpanträd och granatäppelträd blommar i juli

Flera vackra träd i Bergianska trädgården blommar under sommaren. Tulpanträdet vid institutionsbyggnaden har gröngula och orangea blommor som påminner om tulpaner i formen. Invid Gamla orangeriet blommar katalpan med stora blomklasar. Lysande röda blommor har granatäppelträden som står i krukor utanför Edvard Andersons växthus.

Tulpanträd

Ett tulpanträd Liriodendron tulipifera blommar först när det är över 20 år gammalt. Bergianska trädgården har ett träd vid institutionsbyggnaden som är 35 år. Trädet brukar blomma i juli. Du kan se de gröngula och orangea blommorna om du stannar upp och tittar upp. Blomman påminner i formen om en tulpan och är lika stor.  I siluett ser även bladen ut som tulpaner.

Tulpanträd är nära släkt med magnolior och har liksom dem enkla blommor med många pistiller och ståndare. Trädet växer vilt i östra USA och har ansetts på gränsen till härdigt här i Sverige zon I (–II). Men det har visat sig att det är tåligare för kalla vintrar än man tidigare trodde och borde därför planteras mer. Trädet blir ca 10 meter högt och odlas som prydnadsväxt.

Blomma, tulpanträd
Tulpanträd. Foto: AnnSofie Börjesson

Katalpa

Invid Gamla orangeriet blommar ett annat vackert träd – katalpa. Trädgårdens katalpa är en hybrid mellan Catalpa bignonioides, katalpa och Catalpa ovata, kinesisk katalpa. Den är mer härdig än föräldraarterna. Trädet är planterat på 1950-talet vid Gamla orangeriets västra flygel. Det blommar som vackrast i slutet av juni och början av juli.

Katalpa hör till familjen Bignoniaceae, en växtfamilj som finns i främst tropiska områden. Bladen är stora och hjärtformade. Blommorna mycket vackra och sitter i klasar om ca 30 stycken. De är vitgula med purpurfärgade fläckar och gula strimmor. Frökapslarna karaktäriserar trädet på hösten med sin mängd och långsmala bönlika form, upptill 30 cm.

Blommande katalpa
Katalpa. Foto: Mia Olvång

Granatäppelträd

Vid entrén till Edvard Andersons växthus blommar två granatäppelträd i krukor. De oftast lysande röda blommorna har ett tjockt läderartat foder som liknar en kungakrona på den färdiga frukten. Enligt legenden skall den ha stått modell för kung Salomos krona.

Granatäpple, Punica granatum, växer vilt i södra och centrala Asien. I Afghanistan och Iran har det odlats i mer än 5 000 år. Det spreds både öster- och västerut för flera tusen år sedan och odlas nu i alla områden med Medelhavsklimat.

Själva granatäpplet är ett stort bär med torrt och läderartat skal. Inuti finns flera rum fyllda med frön. Varje frö omges av ett saftigt rött hölje vilket är det man äter på frukten. Grenadin är saften av granatäpple och används i drinkar samt till att färga och smaksätta desserter.

Ordet granat kommer av latinets granum som betyder korn eller kärna. Granatäpplet har gett namn till halvädelstenen granat, eftersom den har samma röda färg som frönas hölje. Trädet har även gett namn till den spanska staden Granada.

Blomma granatäpple
Granatäppelträd i blom. Foto: Mia Olvång

Äkta kastanj

Framför Edvard Andersons växthus står en äkta kastanj, Castanea sativa, som brukar blomma praktfullt i juli. Trädet planterades i samband med att växthuset byggdes i mitten av 1990-talet. Arten hör hemma i i Sydeuropa, Balkan och Kaukasus och blir där stora träd, 20–30 meter höga. Här är det knappt härdigt men i Sydsverige kan det ge mogna frön, kastanjer, om hösten blir lång och varm.

Äkta kastanj har ätliga frön, till skillnad från vår vanliga hästkastanj som har giftiga frön. Hästkastanjen är inte alls nära släkt med den äkta kastanjen utan har fått sitt namn eftersom frukterna liknar varandra. Den äkta kastanjens frukt är tätt fintaggig medan hästkastanjens är glest grovtaggig.

På denna sida