Trädbeståndet förnyas i parken

Prydnadskörsbär i slänten mot Japandammen.
Prydnadskörsbär i slänten mot Japandammen

Under många år har vår vänförening gett stöd till trädgårdens mångåriga projekt att föryngra och förnya trädbeståndet i parken. Träd som har ett stort värde men som är på väg att dö eller som står på fel plats föryngras genom sticklingar eller frön. Jobbet är ibland tidskrävande eftersom det kan ta tid innan en ny frisk planta är redo att planteras ut. Vi har exempelvis föryngrat och planterat ut nya exemplar av hybridkatalpa, turkestansk purpurapel, manchurisk päron och vårkörsbär.

Många nya träd i trädgården dras också upp från frö som vi beställer från andra botaniska trädgårdar i världen. Ofta är det frön som är samlade i naturen i trädens ursprungliga länder. Det kan ta tio år innan en sådan planta är färdig att planteras ut. Ibland köper vi också in färdiga träd från plantskolor. För medel från vänföreningen har vi köpt in magnolior, prydnadskörsbär, kinesisk sekvoja och solfjäderstall.

Tulpanblomningen i löktrappan är tjusig på våren

Löktrappan. Foto: Gunvor Larsson
Löktrappan

Varje år får trädgården bidrag för att fylla löktrappan med tulpaner och även andra lökväxter för att förstärka vårblomningen.

Vänföreningen har varit med och bekostat våra fina och funktionella skyltskåp med information till våra besökare. De är placerade vid de norra och södra entréerna.

Även mindre gåvor har stor betydelse. Vännerna har köpt in två lastcyklar till trädgården som används dagligen av trädgårdsmästarna under odlingssäsongen. Vi har fått stora krukor, museistolar och högtalarvästar och mer därtill.

Vännerna har också bidragit till reparationskostnader när läget varit akut såsom nytt golv i Edvard Andersons växthus och lagning av bron vid Japanska dammen.

Vänföreningsmedlemmarna hjälper till som volontärer

Volontär i Victoriahuset. Foto: Gunvor Larsson
Volontär i Victoriahuset.
Foton: Gunvor Larsson

Som medlem i vänföreningen kan man stödja trädgården genom att vara volontär. Under många år har medlemmar varit värdar i Victoriahuset under helgerna. De har suttit i entréer vid våra utställningar. De har hjälpt oss när människor invaderade Edvard Andersons växthus för att se jätteknölkallan blomma.

Tack alla vänner för ert stöd genom åren!