En krydda gjord av bark

 Jul i Medelhavshallen. Foto: AnnSofie Börjesson
Jul i Medelhavshallen. Foto: AnnSofie Börjesson

Äkta kanelträd är en av alla de växter som vi visar i vår utställning. Kanel smaksätter pepparkakor, glögg och risgrynsgröt. Kryddan kanel görs av innerbarken från trädets grenar. Det finns mer än hundra arter av kanel och alla har mer eller mindre aromatisk bark, men i handeln förekommer dock endast fyra arter.

Den finaste aromen har äkta kanel Cinnamomum verum från Sri Lanka. Det latinska namnet verum betyder just "den rätta". Smaken är söt med inslag av citrus och vanilj. Äkta kanel känns igen på att kanelstången är spröd, att barken är mycket tunn och att det ligger flera barkbitar instuckna i varandra. Här i Sverige kan äkta kanel köpas i specialbutiker och större livsmedelsaffärer.

Namnet kassiakanel används av kryddimportörerna för tre arter. Det som oftast finns i våra svenska kryddburkar är padangkanel C. burmannii, eller indonesisk kanel som den också kallas. Den har en kraftig och fyllig smak. Att den dessutom tål värme bra gör att den lämpar sig för bakning. Den är lätt att skilja från äkta kanel då kanelstången är hård och barken tjock, i ett enda lager.

Gå på upptäcktsfärd bland julens växter

Jul i växthuset är ett tillfälle att gå på upptäcktsfärd bland julens alla växter. Här har alla möjlighet att lära sig något nytt om växterna bakom våra jultraditioner.

Brysselkål, med sina många små kålhuvuden, ser fascinerande ut där den växer i sin kruka.  I Tropikrummet står peppar med små klotrunda frukter. Frukterna från samma planta kan bli till både svartpeppar, vitpeppar och grönpeppar.

Det är inte bara maten utan också hyacint,  amaryllis och andra julblommor som bidrar till julstämningen. I det vilda kan julstjärnan bli en fyra meter hög buske. Det ståtliga exemplaret inne i Medelhavshallen är knappt två meter, men ser ut som en jätte jämfört med de julstjärnor vi kan köpa i butik.

Välkommen till en stämningsfull utställning om julen i växthusmiljö.

Korta utställningsfakta

Plats: Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården, Stockholm
Datum och tid: 25 november – 11 december, vardagar kl 11-16, helger kl 11-17
Visningar: Söndagar och tisdagar kl 13 under perioden
Entré: 80 kr

I häftet Den botaniska julen finns våra utställningstexter samlade. Häftet finns att köpa i museibutiken i Edvard Andersons växthus.

För ytterligare information
Gunvor Larsson, botanist, 08-16 33 87, gunvor@bergianska.se
Mia Olvång, informatör, 08-16 14 75, mia@bergianska.se
AnnSofie Börjesson, informatör, 08-16 30 91, annsofie@bergianska.se

Pressbilder: www.bergianska.se/pressbilder

 

Kaneltomtar i kanelträd. Foto: AnnSofie Börjesson
Kaneltomtar i kanelträd. Foto: AnnSofie Börjesson