En dag med visningar, skötselråd och inspiration

Söndagen den 19 mars är det Krukväxternas dag i Edvard Andersons växthus. Våra botanister och trädgårdsmästare svarar på besökarnas frågor, tipsar om hur krukväxter ska skötas och ohyra hållas borta. I gästhörnan sitter Svenska Pelargonsällskapet. Det finns också möjlighet att gå på visning av pelargonior och begonior under dagen.

Ohyra är inte roligt att få på sin älskade krukväxt. Men alla småkryp på växterna är inte skadliga för växten. I växthuset sätter vi ut "nyttodjur" för att hålla ner antalet skadedjur. Dessa djur äter eller parasiterar på ohyran. På detta sätt undviker vi att använda kemisk besprutning. Den som vill lära sig mer kan följa med på ohyresafari eller få en demonstration av biologisk bekämpning i Tropikrummet.

Dagens visningar

Kl. 11.30 – Begonior

Kl. 13.00 – Ohyresafari

Kl. 14.00 – Pelargoner

Varför firas Krukväxternas dag?

Varje vår sedan växthusets invigning 1995 anordnas Krukväxternas dag. Den hålls den söndag som infaller närmast Edvard-dagen, för att uppmärksamma glasgrossisten Edvard Anderson. Han testamenterade sin förmögenhet så att detta växthus i Bergianska trädgården skulle kunna byggas. Numera kan alla stockholmare njuta av Medelhavsklimatets växtvärld under alla årstider.

Kortfakta

Tid: söndag 19 mars, kl 11.00–15.00

Plats: Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården

80 kr entré till växthuset

Pressinformation

Pressbild: www.bergianska.se/pressbilder

Karin Martinsson, Förste trädgårdsintendent, Edvard Andersons växthus
08-16 42 18, karin@bergianska.se

Mia Olvång, Informatör, 08-16 14 75, mia.olvang@bergianska.se