2018-11-23

Jul i växthuset, en utställning i Edvard Andersons växthus. Foto: Mia Olvång

 

Pepparkakor, fikon och risgrynsgröt med kanel – allt förknippar vi med den svenska julen. Men de flesta av julens frukter, godsaker och pyntväxter kommer från betydligt varmare länder. Importen av kryddor och frukter tog fart under 1700-talet. Dessa varor var till en början dyra och endast förunnade de rika. Idag går det att köpa kanel och kryddnejlikor till pepparkakor i närmsta affär. Lussebullar, glögg och hyacinter har blivit självklara inslag under julfirandet.

Det är få växter med anknytning till julen som trivs i vårt klimat. Kål av olika slag, senap och äpplen går bra att odla här i Sverige. Halm får vi från säd medan lingon, hasselnötter och rönnbär plockas i naturen. Även fönsterlav i ljusstaken och julgran finns här i Sverige, men annars är vi beroende av importen från andra länder för att få till en traditionell jul.

I växthusets grönskande miljöer finns de flesta av de växter från när och fjärran som vi förknippar med julen. Vi, i Bergianska trädgården, hoppas att utställningen ska inspirera till en riktigt god jul!

Fakta om utställningen

Plats: Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården, Stockholm
Datum och tid: 23 november – 9 december, vardagar kl 11-16, helger kl 11-17
Visning, ingår i entrépriset: tisdagar, torsdagar och söndagar kl 14 under perioden. Visningen håller på ca en timme. Större grupper måste förboka visning.
Entré: Vuxna 80 kr, barn (0–15 år) två barn gratis i vuxens sällskap.

För ytterligare pressinformation
Gunvor Larsson, botanist, 08-16 33 87, gunvor@bergianska.se
AnnSofie Börjesson, informatör, 08-16 30 91, annsofie@bergianska.se
Mia Olvång, informatör, 08-16 14 75, mia@bergianska.se

Pressbilder: www.bergianska.se/pressbilder