Julstjärnor i flera olika färger finns i Medelhavshallen.
Julstjärnor i flera olika färger finns i Medelhavshallen.

Julstjärnor lyser röda i Palmhallen

Julstjärna, Euphorbia pulcherrima, växer vild i Mexiko och Mellanamerika. Numera odlas den som trädgårdsväxt i varma länder. Den kan bli upp till sex meter hög. Liksom de flesta arter i törelfamiljen har den en giftig, mjölkliknande växtsaft. Blommorna är små och gulaktiga, men under dem sitter lysande röda högblad.

Växten upptäcktes redan i början av 1800-talet och fördes till USA 1828 av dess ambassadör i Mexico, Joel Poinsett. Han gav växten dess engelska namn poinsettia och på hans dödsdag den 12 december firas i USA ”National Poinsettia Day”.

Ursprungligen såldes julstjärna bara som snittblomma i Kalifornien men på 1950-talet blev den populär också som krukväxt. Numera finns sorter med vita, rosa, ljusgula eller spräckliga högblad.

Flera sorters amaryllis är planterade i Medelhavshallen

De amaryllisarter eller hybrider som odlas till jul, tillhörde tidigare växtsläktet Amaryllis, men ingår nu i släktet Hippeastrum. Släktet Amaryllis har numera bara två arter som båda finns i Sydafrika, kapamaryllis Amaryllis belladonna och Amaryllis paradisicola.

I tropiska och subtropiska områden i Västindien, Mexiko och Sydamerika växer 60–70 vilda arter av släktet Hippeastrum. De flesta arterna vilar under torrperioden då bladen vissnar ner. Blomknopparna är då färdigbildade i den nästan klotrunda löken. Moderna, ofta storblommiga, hybrider mellan dessa arter säljs strax före jul som krukväxter. På hösten går det att köpa de torra lökarna. Från plantering till blomning tar det ungefär åtta veckor men det kan ta längre tid för vissa sorter.

Klarröd höstbegonia står vid Medelhavshallens entré

Höstbegonia i Medelhavshallen. Foto: Mia Olvång
Höstbegonia i Medelhavshallen.
Foto: Mia Olvång

Det finns mer än 1000 arter av släktet Begonia spridda i tropiska områden i Afrika, Asien och Amerika. På ön Sokotra i Indiska oceanen finns den vildväxande sokotrabegonian, Begonia socotrana. Den blommar vintertid med rosa blommor.

1891 korsades den med flaskbegonia, Begonia dregei, en vitblommande buskbegonia från Sydafrika. Därigenom uppstod Lorraine-begonia som vi idag kallar julbegonia.

I början av 1900-talet korsade man sommarblommande knölbegonia Begonia × tuberhybrida, härstammande från Anderna, med sokotrabegonia. Resultatet blev höstbegonia. Man har senare gjort ytterligare korsningar med begonia från Afrika och Asien och fått ännu fler sorter. Nu finns det väldigt många olika sorter med enkla eller fyllda, gula, vita, rosa eller röda blommor.