Hur tillverkas choklad? I filmen visar Gunvor Larsson växthusets kakaoträd och berättar hur frukterna kan förvandlas till julgodis.

 

 

Kakaoträdet, Theobroma cacao, växer vilt i Sydamerikas regnskogar. Det vill ha en jämn temperatur på 25–30° och mycket regn året om. Kakao hade odlats i flera tusen år innan den ”upptäcktes” av européerna. År 1820 fördes kakao över till Afrika, som nu står för huvuddelen av världsproduktionen. Trädet är ganska lågt och vill stå i skuggan under andra träd. De små vita blommorna sitter direkt på stammen och de grövre grenarna. Där mognar senare de stora gulröda frukterna.

Mat för gudarna

Släktnamnet Theobroma betyder ”mat för gudarna”. I Centralamerika ansågs växten ha gudomlig härkomst och fröna (kakaobönorna) användes som pengar, en slav kunde kosta hundra bönor.

Kakaobönan är mycket näringsrik. Den består till hälften av kakaofett som, förutom kakaopulver, är den viktigaste ingrediensen i chokladkakor. Kakaofettets smältpunkt ligger vid 35°C, nära människans kroppstemperatur. Därför smälter chokladen lätt i munnen.

Fler julväxter hittar du i utställningen

Jul i växthuset är en utställning om julens kryddor, frukter och nötter som pågår 23 november–9 december i Edvard Andersons växthus.

Jul i växthuset