Rosenmyrten
Rosenmyrten

Landskapet i sydvästra Australien är flackt och sandigt. Det domineras av täta busksnår och låga eukalyptusskogar. Under den heta sommarperioden ser vegetationen dammigt grå ut. Växternas blad är ofta små och hårda och skyddas mot avdunstning genom ett tunt vaxskikt som ger den grå tonen.

I Australienrummet blommar just nu rosenmyrten Leptospermum scoparium. Det två buskarna är översållade med små söta rosa blommor. De har sällskap av olika Acacia-arter vars gula blombollar sprider väldoft omkring sig. Över ingången till rummet sträcker sig lampborsten Callistemon viminalis med blomställningar sammansatta av långa röda ståndare.

Grästräd Xanthorrhoea preissii.Foton: Mia Olvång
Grästräd Xanthorrhoea preissii.
Foton: Mia Olvång

Grästräd överlever skogsbränder

Vegetationen i Sydvästaustralien präglas av återkommande skogsbränder. En av många brandanpassade växter är det märkliga grästrädet Xanthorrhoea preissii. Det finns flera exemplar av det i Australienrummet, bland annat ett som har brunnit flera gånger och som ännu lever. Grästräd kan bli mycket gamla och överleva upprepade skogsbränder. Deras stammar omges av ett tjockt lager bestående av döda bladbaser och kåda som skyddar dem från eld.

Eucalyptus är ett stort släkte med 680 arter i Australien. Eukalyptusträd gynnar skogsbränder då deras blad innehåller lättantändliga eukalyptusoljor. Oljorna har många vitt skilda användningsområden från insektsmedel och halstabletter. De är giftiga i större mängd men vissa djur kan äta bladen såsom koalor och opposum.

 

Jorden runt i Bergianska trädgården

Under 2018 får växternas geografiska ursprung lite extra uppmärksamhet under temat Jorden runt i Bergianska trädgården.