2014-04-22

Sisal Agave sisalana

Kasse av sisal, rep och sisalplanta. Foto: Mia Olvång
Kasse av sisal, rep och sisalplanta. Foto: Mia Olvång

Sisalplantan består av en rosett av meterlånga blad från en kort, tjock stam. Varje blad har en vass tagg längst ut. Dessa taggar har använts som nålar. De äldsta bladen skördas från plantan och fibrerna i dem skrapas eller ”tuggas” fram av en maskin. De tvättas, sorteras, torkas, kammas och packas för transport till spinning.

Sisalfibern är ca 1 meter lång, glänsande gulvit och stark men grov och hård. Den är hållbar och tänjbar och absorberar inte vatten. Dessa egenskaper har gjort att sisal traditionellt använts mest till rep och snören. Konkurrensen från syntetiska repmaterial har lett till nya användningsområden för sisal såsom förstärkning av plastkompositmaterial i bilar och båtar. Andra sisalprodukter är pappersmassa, tegelstenar och isoleringsmaterial.

Världsproduktionen av sisal och den närstående mexikanska agavefibern henequen (från henequenagave Agave fourcroydes) uppskattades 2009 till 300 000 ton. Brasilien är den största producenten med 120 000 ton. Odlingar finns också i Tanzania, Kenya, Mexiko, Kuba och Madagaskar.