Peppar. Foto: AnnSofie Börjesson
Peppar, Piper nigrum. Foto: AnnSofie Börjesson

Peppar

Piper nigrum Pepparväxter, Piperaceae
Peppar härstammar antagligen från Indien, men har varit odlad så länge att det är svårt att fastställa ursprunget. Det är en vedartad slingerväxt med små gröna blommor i hängande ax. Det är de små runda stenfrukterna vi använder till krydda, men hela växten är aromatisk. Både grönpeppar, svartpeppar och vitpeppar kommer från samma växt, medan till exempel kryddpeppar och rosépeppar inte alls är nära besläktade med peppar.

Grönpeppar är unga, omogna frukter. 
Svartpeppar är halvmogna, hela frukter. 
Vitpeppar är mogna frukter som skalats.

Kryddpeppar

Pimenta dioica Myrtenväxter, Myrtaceae
Kryddpeppar kommer från ett litet träd med läderartade, ovala blad och vita blommor i klasar. Det växer vilt i Västindien och Centralamerika. Den finaste kryddpepparn kommer från Jamaica där den skördas både från odlade och förvildade träd.

Kryddan utgörs av de omogna och torkade bären. I Sverige använder vi den till inlagd sill och lutfisk. Smaken kommer främst från den eteriska oljan eugenol, samma ämne som i kryddnejlika.

Kryddpeppar är inte släkt med andra peppar-kryddor. I toppen på kryddpepparkornen sitter en liten krona av foderbladsrester vilket skiljer dem från svartpeppar.

Välkommen till Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården och se peppar och mängder med andra julväxter!