2014-04-22

Rami Boehmeria nivea

Rami i Edvard Andersons växthus
Rami i Edvard Andersons växthus

Rami är en flerårig halvbuske med långa stjälkar. Stjälkarna är ett par cm tjocka och kan bli upp till tre meter långa.

Den vita ramifibern utvinns ur stjälkarna. Den är lång, stark och glänsande. Nackdelen med rami är att fibrerna är fästade vid varandra med ett gummiliknande ämne som är svårt att avlägsna utan att fibrerna skadas. Efter skörd dras barken av de färska stjälkarna i strimlor som torkas. Därefter skrapas bark och annan vävnad bort så att fibrerna kommer fram. De tvättas, torkas och tvättas igen med en alkalisk lösning för att försöka lösgöra fibrerna från varandra.

Tyg av rami påminner om linne

Tyg av 100 procent rami är lätt, silkigt och påminner om linne. Fibern ger ett garn med hög lyster, men den låga elasticiteten gör att den ofta blandas med andra fibrer. Den förstärker och ökar lystern hos bomull och minskar krympningen av ull. Numer säljs många tyger i Sverige med 45 procent rami och 55 procent bomull.

Rep, garn, snöre och nät görs av grova ramifibrer och av korta restfibrer görs bland annat sedlar och cigarrettpapper.

De fleråriga ramiodlingarna ger skörd flera gånger per år men behöver planteras om efter 5–6 år för att ge vitala plantor som skjuter många skott. Rami odlas främst i Kina men också i Brasilien, Sydkorea och Filippinerna.

Handspunnen rami, råfibrer av rami och spetssjal från Nepal. Foto: mia Olvång
Handspunnen rami, råfibrer av rami och spetssjal från Nepal. Foto: Mia Olvång