2014-12-17

Kryddnejlika, Syzygium aromaticum

Kryddnejlikor är de torkade blomknopparna från ett litet träd, som ursprungligen bara fanns på Moluckerna (tidigare Kryddöarna) i Indonesien. Växten tillhör familjen myrtenväxter (Myrtaceae) samma familj som eukalyptus och är inte alls släkt med nejlikor. Det svenska namnet kommer sig av en felöversättning. Holländarna som länge dominerade kryddnejlikhandeln, kallar kryddan för ”kruidnagel” som betyder kryddspik. Nagel har sedan felaktigt blivit översatt med nejlika. På ”kryddspiken” syns tydligt blommans fyra foderblad.

Kryddnejlika
Kryddnejlika

Bakteriedödande krydda

Kryddnejlikan har använts under mer än 2000 år, mest som krydda men även som medicin i framförallt Indien och Kina. Den flyktiga nejlikoljan, eugenol, som är både bakteriedödande och milt smärtstillande användes förr av tandläkare. Redan under romartiden seglade arabiska handelsmän med last av kryddnejlikor och andra kryddor till Europa. De höll länge hemligt varifrån kryddorna kom och kunde på så sätt hålla priset högt. Till slut fann dock portugiserna sjövägen till Indien och erövrade Moluckerna.

Sedan 1800-talet odlas kryddnejlika framför allt på öarna Sumatra, Java, Madagaskar, Zanzibar samt i Västindien.

Kryddnejlikor dekorerar julens apelsiner, samt sätts i julskinkans griljering och är en av glögg- och pepparkakskryddorna. I Asien används kryddnejlika som bordskrydda och ingår i curryblandningar.