Ingefära

Ingefära, Zingiber officinale tillhör familjen Ingefärsväxter (Zingiberaceae)

Ingefära, Zingiber officinale. Foto: AnnSofie Börjesson
Ingefära, Zingiber officinale.
Foto: AnnSofie Börjesson

Ingefära är en ört med meterhöga blad som kommer från sydöstra Asien. Det är den krypande jordstammen som använts både som krydda och medicin i årtusenden. Den är ljus och knölig och används färsk, inlagd eller syltad samt torkad eller mald. Den brännande smaken kommer från ett ämne som kallas gingerol. Ingefära är populär som kylande medel i tropiska länder. Då man äter
ingefära vidgas de ytliga blodkärlen samtidigt som man börjar svettas och huden kyls.

Näst efter peppar är ingefära den krydda som fått den största spridningen i världen. Mald ingefära är huvudingrediens i curry. Skivad ingefära i vinäger är tillbehör till sushi. Hos oss smaksätter den både glögg och pepparkakor.

Ingefära är nära släkt med kardemumma och gurkmeja.