Kardemumma

Kardemumma, Elettaria cardamomum. Foto: AnnSofie Börjesson.
Kardemumma, Elettaria cardamomum.
Foto: AnnSofie Börjesson.

Kardemumma, Elettaria cardamomum, tillhör familjen ingefärsväxter (Zingiberaceae). Den är en två till tre meter hög ört som hör hemma i södra Indiens bergsskogar.

Frukten är en grön kapsel. Vid tidig skörd behåller den sin gröna färg och har mycket aromatisk smak. Den kallas grön kardemumma och den används hel. När frukten får mogna blir kapseln gulvit och kallas ibland vit kardemumma. Från dessa används bara fröna. De svarta fröna har en aromatisk olja som lätt avdunstar, särskilt om man malt kryddan. Bäst håller sig aromen om fröna får ligga kvar i sina kapslar tills de ska användas.

Till pepparkakor används malen kardemumma medan hela kapslar används till glögg.

Vill du veta mer?

- Besök julutställningen som har öppet den 5-7/12, kl 11-16. Sista helgen! Här finns levande exemplar av kardemumma, kanel, ingefära, sockerrör, m.m.

- I utställningen sälj häftet "Den botaniska julen. Om växterna i Bergianska trädgårdens julutställning".

Kapslar, frön och malen kardemumma. Foto:AnnSofie Börjesson
Kapslar, frön och malen kardemumma.