Nyrensade epifytträd i Victoriahuset. Ordet epifyt kommer av grekiskans epi = på och phyton = växt. Det är växter som lever sitt liv ovanpå något annat, exempelvis ett träd. En epifytisk växt utnyttjar läget, men suger ingen näring från växten den växer på. Foto: Mia Olvång
Nyrensade epifytträd i Victoriahuset. Ordet epifyt kommer av grekiskans epi = på och phyton = växt. Det är växter som lever sitt liv ovanpå något annat, exempelvis ett träd. En epifytisk växt utnyttjar läget, men suger ingen näring från växten den växer på.
Foto: Mia Olvång

– Näckrosorna är på plats, utbrister Kristina Wikström som sköter om växterna i Victoriahuset.

Victoriahuset är byggt för att odla jättenäckrosor. De såddes i januari och ännu har bladen inte nått sin fulla storlek. Men de växer snabbt när solen skiner. Redan i slutet av maj är de jättelika. Förra året noterades ett rekordstort näckrosblad, hela 2,36 meter i diameter. Den första blomman brukar komma i slutet av maj eller början av juni. Innan dess kan du njuta av andra tropiska näckrosor som blommar.

En känsla av regnskog infinner sig med det tropiska klimatet och den frodiga växtvärlden runt dammen med slingrande klängväxter och träd överfulla med olika växter på grenarna, så kallade epifyter. Dessa träd är nyligen rensade och fina.

– I år hoppas vi att akvariet ska bli extra fint. Där kan du se vattenväxter under vattnet, inte bara ovanifrån, säger Gunvor Larsson som är ansvarig botanist för Victoriahuset.

I den kupolformade byggnaden kan du också se kottepalm, sockerrör, ris och tropiska gurkor.

Öppettider

Victoriahuset har öppet från 1 maj till 30 september, vardagar kl 11–16 och
helger kl 11–17. Det är stängt på midsommarafton och midsommardagen.