Illustration: Mia Olvång
Illustration: Mia Olvång

Lussebullar

Det finns en rad olika former av lussebullar: julgalt, gullvagn, julkuse, lussekatt...  Många bär på en symbolisk betydelse. Lussebullar har i vissa delar av landet bakats utan saffran, men är kanske ändå mest känd med den guldgula smaksättaren Crocus sativus.

Saffran

Saffranskrokus, Crocus sativus tillhör familjen Svärdsliljeväxter (Iridaceae) och blommar med lila blommor på hösten. Dess gula färg och smak finns i pistillens tre orangeröda märken. 

Saffran i blom. Foto: AnnSofie Börjesson
Saffrankrokus i blom. Foto: AnnSofie Börjesson

Saffran har odlats sedan urminnes tider som medicinalväxt och för fägring av textil. Någon vild förekomst är inte känd, men troligen härstammar arten från östra Medelhavsområdet. Den odlas i bland annat Spanien, Iran och Indien. Iran är överlägset den största producenten.

För att få ett kilo saffran behövs 100 000 blommor, vilket gör saffran till världens dyraste krydda. Den drygas därför ut med andra växter. Gurkmeja, safflor och ringblomma är växter som säljs som "billig saffran". Det gula färgämnet crocin är dödligt i större doser.