Mjölnon i väntan på att bli till juldekoration. Foto: Mia Olvång
Mjölnon i väntan på att bli till juldekoration. Foto: Mia Olvång

Små kvistar av lingon, mjölon och buxbom används ofta i juldekorationer eftersom de är vintergröna. De olika arternas blad och kan vara svåra att skilja åt när de är avklippta från plantan.

Lingon har körtlar på undersidan av bladen som ser ut som prickar medan mjölonbladens undersida har tydliga nerver. Buxbombladen är lite större, tunnare och luktar illa.

Lingon, Vaccinium vitis-idaea, är ett ris som växer i näringsfattig barrskog i nästan hela landet. Det är nära släkt med blåbär men har tjocka, läderartade blad som sitter kvar över vintern. De röda bären är rika på C-vitamin. Lingon är ett av våra viktigaste vilda bär som exporteras i stor mängd.

Mjölon, Arctostaphylos uva-ursi, är likt lingonris, fast med krypande, långa grenar som ofta bildar mattor på sandig skogsmark i nästan hela landet. Bären liknar lingon, men är mjöliga och smaklösa.

Buxbom, Buxus sempervirens, är en ständigt grön buske eller litet träd, som undantagsvis kan bli ända upp till 10 meter högt. Buxbom växer vilt från England till västra Asien och norra Afrika. Den odlas i södra Sverige ofta i form av figurklippta buskar eller häckar. Bladen och kvistarna liknar lingonris men har en frän lukt. Ibland saluförs buxbom felaktigt som lingonris till jul.

I utställningen Jul i växthuset kan du lära sig mer om julens växter, var de kommer ifrån och hur de används.

Jul i växthuset