Årets första pensé (Viola tricolor) har slagit ut i växthusets avdelning för uppodling. De kommer att pryda rabatter och urnor innanför granhäcken vid Gamla orangeriet till våren. Foto: Kaili Maide
Årets första pensé, Viola, har slagit ut i växthusets avdelning för uppodling. De kommer att pryda rabatter och urnor innanför granhäcken vid Gamla orangeriet till våren. Foto: Kaili Maide

2015-02-10

Det finns många blommor som kan förknippas med kärlek. Vissa växter ansågs förr kunna berätta hur man skulle kunna finna en partner och om kärleken var besvarad. Det finns också växter som använts som läkemedel samt för att öka sexlusten.

Enligt svensk midsommartradition kunde man få drömma om sin tillkommande om man på midsommarnatten under tystnad plockade sju sorters blommor och lade dem under huvudkudden. Många av våra örter är som mest kraftfulla runt midsommartid.

19 olika växter som associeras med kärlek och romantik

Akleja Aquilegia vulgaris har använts som medicinalväxt och afrodisiakum. Växten är giftig då den innehåller blåsyra.

Brudmyrten Myrtus communis ssp. tarentina hörde framförallt till kärleksgudinnan Afrodite (romarnas Venus). Enligt myten skylde hon sig med några myrtenkvistar då hon steg upp ur havsskummet. I Sverige användes myrten i brudkronor och har symboliserat renhet och kyskhet.

Daggkåpor Alchemilla-arter har högt innehåll av garvämnen som är sammandragande och slätar ut rynkor. De har därför betraktats som den eviga ungdomens ört.

Förgätmigejer Myosotis-arter är vänskapens och kärlekens blomma nummer ett.

Indiankrasse Tropaeolum majus har uppskattats för sina föryngrande och kärleksbefrämjande egenskaper.

Kärleksört Hylotelephium telephium har använts på olika sätt för att påvisa kärlek och sägs symbolisera evigt liv.

Libbsticka Levisticum officinale har ansetts bota könssjukdomar, förhöja könsdriften samt lindra vid obesvarad förälskelse.

Liljor Lilium-arter är uråldriga symboler för det kvinnliga. De symboliserar både jungfrulighet och fruktbarhet.

Maskros Taraxacum-arter har sedan lång tid tillbaka använts som medicinalväxt. Den ansågs kunna göra kvinnan oemotståndlig för mannen och besitta övernaturliga krafter.

Midsommarblomster Geranium sylvaticum ansågs förr äga en särskild kraft att göra människor glada. Den är en av de blommor man ska lägga under kudden på midsommarnatten.

Mistel Viscum album ansågs skydda mot allt ont som sjuk- och trolldom och har varit fruktbarhetssymbol.

Pion Paeonia-arter sas symbolisera kärleken och den kvinnliga skönheten dessutom har den använts som medicinalväxt.

Rosor Rosa-arter är för många symbolen för kärlek. Den ansågs symbolisera gudomlig kärlek och överjordisk skönhet. Under medeltiden användes den som medicinalväxt.

Sellerins, Apium graveolens, rot och frukter har använts som kärleksmedel.

Slåttergubbe Arnica montana har använts som afrodisiakum. Den stimulerar hjärtat och blodomloppet vilket förbättrar prestationsförmågan. Invärtes bruk av denna växt kan dock leda till allvarliga förgiftningar.

Tomat Solanum lycopersicum kom till Europa på 1500-talet. Fransmännen kallade dem genom ett missförstånd "pommes d’amour" – kärleksäpplen. De trodde de var verksamma som kärleksmedel.

Träjon Dryopteris filix-mas är en vanlig svensk ormbunke. Ormbunkar har sedan lång tid tillbaka ansetts besitta magiska krafter. Roten blandades i kärleksdrycker.

Vänderot Valeriana-arter är en urgammal läke- och trolldomsört som ansågs skydda människor och djur mot allt ont. Den kunde användas som kärleksdryck för att få kärleken "vänd till sig".

Viol Viola-arter har i alla tider ansetts mycket romantiska och var helgade åt kärlekens gudinna Afrodite (romarnas Venus).