Den gyllene fibern

Jute Corchorus capsularis är en urgammal gröda i Asien vars blad använts både i matlagning och som medicin. På 1800-talet upptäckte britterna att fibrerna i stjälkarna kunde spinnas industriellt, vilket gjorde att jute blev viktig på världsmarknaden. Trots att fibern är svagare än hampa och lin ligger produktion av jutefibrer på andra plats efter bomull.

Jutefibrer utvinns ur stjälkar av jute C. capsularis och, i mindre utsträckning, tossajute C. olitorius. Bägge är ettåriga växter som trivs i fuktigt tropiskt klimat. Plantorna kan bli fyra meter höga. De härstammar troligtvis från Indien till södra Kina, men har förvildats som ogräs i nästan alla tropiska länder.

Skörden av de höga stjälkarna sker ofta innan fruktkapslar bildats. Stjälkarna skärs av vid marken och rötas i vatten upp till 20 dagar. Därefter slås fibern av från stjälkens vedartade mitt och tvättas och torkas. Oljor används för att mjukgöra fibrerna. Jutefibern är mjuk, gulvit och glänsande och kallas för den gyllene fibern.

Tossajute med små gula blommor. Foto: Mia Olvång
Tossajute med små gula blommor.
Foto: Mia Olvång

Jultomtens säck

Jute används i säckväv, rep och snören. Om de finaste jutefibrerna sorteras ut kan ett silkeslikt tyg vävas. Jute kan också användas till undersidan av linoleummattor och skosulor.

I juletid tänker vi kanske främst på tomtens julklappssäck som är gjord i jute. I växthuset har vi skyltat upp alla de växter som bär våra jultraditioner. Gå på upptäcktsfärd och se ris, kanel och dadlar växa!