2018-12-10

Julstjärna, Euphorbia pulcherrima, växer vild i Mexiko och Mellanamerika. Den är en buske som kan bli upp till fyra meter hög. Numera odlas den som trädgårdsväxt i varma länder. Liksom de flesta arter i törelfamiljen har den en giftig, mjölkliknande växtsaft. Blommorna är små och gulaktiga, men under dem sitter lysande röda högblad.

Växten upptäcktes redan i början av 1800-talet och fördes till USA 1828 av dess ambassadör i Mexico, Joel Poinsett. Han gav växten dess engelska namn poinsettia och på hans dödsdag den 12 december firas i USA ”National Poinsettia Day”.

Från snittblomma till krukväxt

Ursprungligen såldes julstjärna bara som snittblomma i Kalifornien men på 1950-talet blev den populär också som krukväxt. Genom intensiv förädling har man fått fram låga sorter som passar bra i kruka. Numera finns en variation av färger alltifrån vita, rosa, ljusgula till mörkt vinröda samt sorter med spräckliga högblad.

Närbild julstjärna
På denna närbild ses julstjärnans han- och honblommor. De är små och fulla av nektar omgivna av färgglada högblad. Foto: Lars Gunnar Reinhammar