2016-08-19

Hon provar sig fram blomma för blomma

Cissi Wiman framför en av sina favoritblommor, solrosen. Den vill hon gärna prova att färga med. Foto: MIa Olvång
Cissi Wiman framför en av sina favoritblommor, solrosen. Den vill hon gärna prova att färga med.
Foto: Mia Olvång

På Handarbetets vänner får studenterna lära sig att färga garn och tyg, men då med syntetiska färger. Med växtfärger är det svårt att exakt beräkna hur färgnyanserna kommer att bli. När växterna skördas och var de växer har betydelse för färgningens resultat. Därför ingår inte växtfärgning i utbildningen. Cecilia har lärt sig växtfärgning helt själv med växter från sin egen tomt.

– Jag har provat mig fram blomma för blomma, säger Cissi. Hemma har jag en stor tomt med växter från den svenska floran.

När det var dags för skolans praktik tipsade en lärare henne om att ta kontakt med trädgårdsmästare Kaili Maide på Bergianska trädgården. Kaili har under många år odlat färgväxter här i trädgården. Hon har färgat garn med över hundra olika arter av växter och har under åren samlat på sig en mängd färgprover. Det blev ett lyckosamt möte mellan dem båda.

­– Ett förhållningssätt som jag delar med Kaili är att vi båda orädda provar oss fram. Vi har färgat med massor av växter och testat olika tekniker. Det folk skriver på nätet i ämnet stämmer inte alltid. Därför måste man pröva sig fram, men diskussionen kring färgningen har varit minst lika viktig.

En fascinerande process att göra allting från grunden

Växtfärgat broderi av Cissi Wiman. Både trådar, garn och tyg är naturfärgade med vass, blåstång, bentry, daggkåpa, gul lök och andra växter.
Växtfärgat broderi av Cissi Wiman. Både trådar, garn och tyg är naturfärgade med vass, blåstång, bentry, daggkåpa, gul lök och andra växter.

Under praktiken har Cissi fått prova både odling och färgning. Det första hon fick göra var att plantera japansk indigo. Det var inte så lätt. Hemma behöver hon inte tänka på att rabatterna måste vara spikraka, säger hon med ett leende. Men för den skull vill hon inte nedvärdera trädgårdsmästarnas kunnande.

– Det har varit otroligt intressant att följa arbetet här. Trädgårdsmästarna har en helt annan kunskap än den jag har. Det är många latinska ord. Jag har mycket kvar att lära.

En teknik som Cissi arbetar med är buntfärgning. Hon använder tyg av ull, silke eller bomull som hon lägger ut växter på. Tyget ångas eller kokas sedan. Resultatet påminner om fototryck. Här i Bergianska trädgården fick hon pröva Hapa zome med rävsvans. Det är en teknik där man med hjälp av en hammare får växternas färger och former att fastna på tyg. Rävsvans är väldigt färgstark och enligt Cissi kändes det precis som att måla. Dock ger inte växten någon beständig färg.

Nu väntar hösten och skolan för Cissi. Helst vill hon fortsätta brodera och även ta gesällbrev i yrket.

– Att odla egna färgväxter, färga garn och sedan brodera med egenfärgat garn. Det är fascinerande att kunna göra allting från grunden. Jag känner enorm respekt inför allt arbete som ligger bakom processen.

I trädgården kan du nu se färgväxter och färgade garnprover

Vill du lära dig mer om färgväxter? I de långa rabatterna innanför granhäcken växer färgväxter tillsammans med vanliga och ovanliga fiberväxter såsom kenaf och lindmalva. I år sitter ca 70 färgade garnprover invid färgväxterna så att du kan se vilken färg växten ger.

Läs mer om