2016-06-28

Gröna livsmedel kan vara färgade med klorofyll

E 160c extraheras ur paprika. Foto: Gunvor Larsson och Kaili Maide
E 160c extraheras ur paprika och chilipeppar. Foto: Gunvor Larsson, arrangerat av Kaili Maide

Klorofyll är det ämne som ger växterna dess gröna färg. Ämnet är viktigt för att växterna ska kunna omvandla koldioxid, vatten och energi till kolhydrater och syre. Klorofyller har beteckningen E 140. Den gröna färgen framställs genom extrahering av gröna blad från gräs, nässlor och lusern. Exempel på livsmedel som kan innehålla klorofyller är glass, kosttillskott och smältost.

Det vanligast förekommande färgämnet i naturen är Lutein, E 161b. Denna gula färg tillverkas av ätliga frukter och växter, gräs och stor tagetes Tagetes erecta.

Den gula och orangea färgen E 160c är ämnet Paprikaoleoresin. Färgen extraheras ur paprika och chilipeppar Capsicum annuum. Godis, desserter och soppor kan innehålla detta färgämne.

Beteckningen E 162 betyder rödbetsrött. Foto: Gunvor Larsson
E 162 är egentligen rödbetsrött. Foto: Gunvor Larsson

Rödbetsrött

Rödbetor innehåller ofta röda färgämnen, betanin. Den röda färgen används i en rad livsmedel som glass och läsk. På innehållsförteckningar betecknas tillsatsen E 162.

När textilier färgas med rödbeta får de rosa till lilaröda nyanser. Eftersom betanin är vattenlösligt blir färgerna inte hållbara i längden. Färgen går inte heller att fixera med betmedel.

Det röda och blå färgämnet antocyaner har nummer E 163. Ämnet förekommer naturligt och extraheras från olika växtdelar, som grönsaker och ätliga frukter. Svarta vinbär, körsbär, hallon, vindruvor och blåbär är vanliga källor för antocyaner.