Rododendron periclymenoides
Rododendron periclymenoides
 

Släktet Rhododendron tillhör familjen ljungväxter och är släkt med ljung, blåbär och lingon. Det finns mer än 800 rododendron-arter i världen. Den övervägande delen finns i Asiens fuktiga bergstraker, ett tjugotal i Nordamerika och sju i Europa. I Sverige förekommer två vilda rododendron-arter, lapsk alpros och skvattram.

Rododendron växer i bergsområden med hög luftfuktighet och trivs i sur jord med mycket organiskt material. Låga arter med små blad växer under alpina förhållanden medan de storbladiga, höga arterna finns i tempererade skogsområden.

Rhododendron odlas framförallt för sin vackra blomning men också för de städsegröna bladen. En del av arterna fäller sina löv inför vintern, de kallas azaleor.

Historik

 
Parkrododendron 'Catawbiense Grandiflorum' Foto: Gunvor Larsson
Parkrododendron 'Catawbiense Grandiflorum'
 

På 1800-talet började engelsmännen korsa olika arter för att få fram vackrare blomning och idag finns en enorm mängd hybrider i odling. Till att börja med korsades den sydeuropeiska arten R. ponticum, med de nordamerikanska R. catawbiense och R. maximum. Dessa hybrider hör till Catawbiense-Gruppen och kallas för parkrododendron. De är idag vanligast i parker och trädgårdar. I Bergianska ser du flera olika gamla sorter i dalen ner mot Brunnsviken.