Släktet Rhododendron tillhör familjen ljungväxter och är släkt med ljung, blåbär och lingon. Det finns mer än 800 rododendron-arter i världen. Den övervägande delen finns i Asiens fuktiga bergstraker, ett tjugotal i Nordamerika och sju i Europa. I Sverige förekommer två vilda rododendron-arter, lapsk alpros och skvattram.

Rododendron växer i bergsområden med hög luftfuktighet och trivs i sur jord med mycket organiskt material. Låga arter med små blad växer under alpina förhållanden medan de storbladiga, höga arterna finns i tempererade skogsområden.

Rhododendron odlas framförallt för sin vackra blomning men också för de städsegröna bladen. En del av arterna fäller sina löv inför vintern, de kallas azaleor.

Historik

På 1800-talet började engelsmännen korsa olika arter för att få fram vackrare blomning och idag finns en enorm mängd hybrider i odling. Till att börja med korsades den sydeuropeiska arten R. ponticum, med de nordamerikanska R. catawbiense och R. maximum. Dessa hybrider hör till Catawbiense-Gruppen och kallas för parkrododendron. De är idag vanligast i parker och trädgårdar. I Bergianska ser du flera olika gamla sorter i dalen ner mot Brunnsviken.

Parkrododendron 'Catawbiense Grandiflorum' Foto: Gunvor Larsson
Parkrododendron 'Catawbiense Grandiflorum'