Köksväxtlandet. Foto: Gunvor Larsson

I Köksväxtlandet finns mer än 300 olika sorters grönsaker. Här förenas nytta med skönhet - man blir förvånad över hur praktfull en säng med olika kål- eller salladssorter kan vara!

Grönsakerna odlas i bäddar med olika teman: kålväxter, bladgrönsaker, sallater, ärtor, bönor, tomater och lök, rotsaker, gurkor och pumpor, fleråriga (perenna) och tvååriga (bienna) grönsaker samt rotfrukter. Vi växlar tema i bäddarna varje år, i s.k. växtföljd, för att minska risken att få in växtsjukdomar.

 
Köksväxtlandet, blandade läckerheter. Foto: Kaili Maide
Köksväxtlandet, blandade läckerheter. Foto: Kaili Maide
 
 
Kronärtskocka. Foto: Kaili Maide
Kronärtskocka, Cynara cardunculus, Scoymus-Gruppen `Herrgårds´
 

 

Bredvid Gamla orangeriet finns en avdelning med spännande asiatiska grönsaker, chilipeppar och en drivbänk med mer värmekrävande nyttoväxter som melon och jordnöt.

Öppet varje dag under odlingssäsongen.

Köksväxtlandet - en visningsträdgård

Purjolök, sallatscikoria och olika sorters kål i blom.
Purjolök, sallatscikoria och olika sorters kål i blom.

Grönsakerna i Köksväxtlandet odlas framförallt för att visas upp, inte för att skördas. Vi vill visa växternas hela livscykel från frö till frö, alltså från vårsådd till det att moroten eller kålhuvudet går i blom och sedan bildar nya frön. Om vi skördar är det för att visa upp under utställningar eller visningar. Visset och bortrensat material läggs i kompost för att återanvändas till jordförbättring.