Köksväxtlandet. Foto: Gunvor Larsson

Vårt magnifika köksväxtland pausar under 2021, vi är i en omorganisation. Vi hoppas kunna rekonstruera området redan till 2022.

 

Text från våren 2020:

I Köksväxtlandet finns mer än 300 olika sorters grönsaker. Här förenas nytta med skönhet - man blir förvånad över hur praktfull en säng med olika kål- eller salladssorter kan vara!

Grönsakerna är planterade i bäddar med olika teman: bladgrönsaker, gurkväxter, kålväxter, rotfrukter, sallater, ärtväxter m fl.  Vi växlar tema i bäddarna varje år för att minska risken att få in växtsjukdomar. I den stora mittbädden visar vi hur man kan samodla  grönsaker som gynnar varandra på olika sätt.

Gurkor och pumpor finns, vid sidan av Gamla orangeriet.

Purjolök, sallatscikoria och olika sorters kål i blom.
Purjolök, sallatscikoria och olika sorters kål i blom.

Grönsakerna i Köksväxtlandet odlas framförallt för att visas upp, inte för att skördas. Vi vill visa växternas hela livscykel från frö till frö, alltså från vårsådd till det att moroten eller kålhuvudet går i blom och sedan bildar nya frön. Om vi skördar är det för att visa upp under utställningar eller visningar. Visset och bortrensat material läggs i kompost för att återanvändas till jordförbättring.

 

Köksväxtlandet, blandade läckerheter. Foto: Kaili Maide
Blandade läckerheter
Kronärtskocka. Foto: Kaili Maide
Kronärtskocka, Cynara cardunculus, Scoymus-Gruppen