Färgväxter

Många av färgväxterna är allmänt kända såsom krapp och vejde men det finns andra växter som också fungerar bra att färga med exempelvis tagetes, dahlior och även några köksväxter som lök och lila morot.

Växtfärger fäster lätt på ull och silke. Växtfibrer som bomull och lin är mer kompakta och behöver bearbetas mer innan färgning. Nästan alla växtfärgningsämnen är vattenlösliga men det behövs betmedel för att färgen ska fästa på textilfibrer. Det fungerar som ett slags klister för färgen. Betning gör också att färgen inte bleks så lätt. Ett vanligt betmedel är alun.

Läs mer om färgväxter.

Fiberväxter

Till fiberväxterna räknas växter som har fibrer lämpliga för textilier, papper och flätade föremål. Det finns mer än 400 växtarter i världen som har användbara fibrer. Till textilier används bara några få i stor skala – det är bomull, jute, lin och rami.

Det vi kallar växtfibrer kommer från olika delar av växterna. Oftast finns fibrerna i växtens stjälk och måste bearbetas för att fibrerna ska bli möjliga att spinna till trådar. Bomull däremot är växtens fröhår som låter sig spinnas direkt.

Läs mer om fiberväxter.

Färg- och fiberväxtlanden 2016. Foto: Kaili Maide
Färg- och fiberväxtlanden 2016. Foto: Kaili Maide