I miniutställningen Växtfärgning pågår! kan du se olika metoder som gör att växtfärgen kan fästa på garn och tyg. Långsamma färgprocesser får hjälp av solvärme och kompost/färskt gräsklipp. Det kan bli upp till 70˚C i färskt gräsklipp.

Det finns många möjligheter att färga med växter och naturliga material, inte bara det som växer i färgväxtlanden utan också lavar, kochenillsköldlus och ekollon.

Färgningsstationen är uppskattad av både vuxna och barn. Den väcker gamla minnen och skapar diskussioner bland våra besökare. Förhoppningsvis upptäcker fler vilka möjligheter det finns i att färga och skapa med växter.

I Färg- och fiberväxtlanden visas även spånadsväxter med fiber och handspunna garnprover intill. Du kan till exempel se bomullsplanta med vita "bomullstussar", egentligen frökapslar. Kapslarna spricker upp vid mognad och blottar ett tiotal håriga frön. Varje frö kan ha upp till 20 000 hår. Bomullsodling tar dock stora naturresurser i anspråk. I rabatterna kan du se tänkbara alternativ till bomull såsom kenaf, lindmalva och majs.

Hur länge utställningen visas beror lite på vädret. Men den brukar stå mellan augusti och oktober. Välkommen att titta förbi!

Trädgårdsmästare Kaili Maide och Kulturväxtgruppen har byggt en mindre utställning med olika växtfärgningstekniker innanför granhäcken. Foto: Mia Olvång

Läs mer

Färgväxter (Här kan du läsa om vilken färg växten ger.)

Olika metoder för växtfärgning