Trädgårdsiris på Systematiska avdelningen.

2018-04-11

En av de första blommorna som signalerar att våren är i antågande är krokus. I Bergianska trädgården finns flera olika arter. De börjar nu sticka upp i rabatterna och på soliga ytor i gräsmattorna.

Krokus tillhör familjen svärdsliljeväxter (Iridaceae) och är nära släkt med exempelvis iris och gladiolus. Det finns mer än 100 krokusarter, de flesta på Balkanhalvön och i Turkiet. Många arter och sorter är populära som trädgårdsväxter. En art, saffranskrokus (Crocus sativus) är, speciellt vid jul, en välkänd kryddväxt. Saffran är torkade märkesflikar från saffranskrokus.

På Systematiska avdelningen och i gräsmattorna blommar trädgårdsiris, en irishybrid. Blommorna är vackert blå och tydligt mönstrade med gult och vitt. Namnet iris, av det grekiska ordet för regnbåge, är passande för denna växt som finns i en mängd olika färgvariationer.

Flera vårblommor kan du se vid Italienska terrassen. Där blommar olika arter av Scilla (liten vårstjärna och tidig blåstjärna). De har spritt sig över gräsmattorna ner mot Brunnsviken och bildar nu blåa färgklickar bland vissna fjolårslöv. Som gula mattor har vintergäck spridit sig. Och även tibast, med sina lila blommor, är på väg att slå ut.

En favorit bland vårblommorna är den limegröna stor doftjulros Helleborus cyclophyllus. Den kommer ursprungligen från Balkanhalvön. Men kan också ses vid Italienska terrassen.

Scilla och stor doftjulros
Scilla och stor doftjulros. Foton: Mia Olvång